Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 - Σεμινάριο Ελληνική Διαχρονία - 3η ενότητα/Αιγαίου ΘέασιςΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΑ

ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

«Ελληνική Ανθρωπογεωγραφία»

Διδάσκων: Θανάσης Μουσόπουλος

φιλόλογος – συγγραφέας – ποιητής


ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ: ΑΙΓΑΙΟΥ ΘΕΑΣΙΣ

   Η τρίτη  ενότητα αναφέρεται στα Νησιά του Αιγαίου. Στο πρώτο τρίωρο του Σεμιναρίου, την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, 17.15 – 20.15, θα παρουσιάσουμε εισαγωγικά κείμενα για το Αιγαίο (Διόδωρος ο Σικελιώτης - Ιπποκράτης - Όμηρος). Κυρίως θα προσεγγίσουμε και επεξεργαστούμε κείμενα του Στράβωνα, από τα Γεωγραφικά,  που αναφέρονται σε διάφορα νησιά του Αιγαίου. Παρουσιάζονται   Σαμοθράκη, Ρόδος, Κως, Κρήτη.

   Είναι γνωστό ότι το Αιγαίο είναι πηγή έμπνευσης πολλών δημιουργών, από την Ομηρική ως τη σύγχρονη εποχή. Θα γευθούμε κάποια δείγματα.
  Στην ενότητα του Συντακτικού θα ασχοληθούμε με τον υποτεταγμένο λόγο.
 Στα θέματα γλωσσολογίας: ολοκληρώνοντας το Γλωσσικό σύστημα και τις θέσεις του F. de Saussure θα μιλήσουμε για τη συγχρονία και διαχρονία..
- Θα επισκεφτούμε τη βιβλιοθήκη και το Μουσείο  της Αλεξάνδρειας

- Από το βιβλίο του Α. Β. Γιαννικόπουλου «Ιστορία της Ελληνικής εκπαίδευσης» θα μελετήσουμε σελίδες σχετικά με τη μνήμη και την απομνημόνευση

Το Σεμινάριο : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ πραγματοποιείται  μια φορά το μήνα και ώρα 17:15-20:15 στο αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης» της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 - Ξάνθη.

Για περισσότερες πληροφορίες στο 26510 26635 (απογευματινές ώρες).

Κόστος συμμετοχής 15€.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.