Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 - Ομιλία του καθηγητή κ. Στάθη Πελαγίδη με θέμα, "Κρυπτοχριστιανοί ή κρυπτομουσουλμάνοι;Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στον Πόντο".

 

Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016, στις 19:00, ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης φιλοξενούν στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Στάθη Πελαγίδη και την ενδιαφέρουσα ομιλία του με θέμα,

«Κρυπτοχριστιανοί ή κρυπτομουσουλμάνοι;
Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στον Πόντο»

“Στον Εύξεινο Πόντο εξαιτίας του φανατισμού ορισμένων διοικητών συναντούμε από το 17 αι., Κρυπτοχριστιανούς. Οι επικεφαλής αυτών των περιοχών, σε πολλές περιπτώσεις έδειξαν φανατισμό, ο οποίος εκφράστηκε με καταπίεση των Χριστιανών και εξαναγκασμό τους να εξισλαμιστούν. Δημόσια οι κρυπτοχριστιανοί εμφανίζονταν με την αμφίεση μουσουλμάνων και εκτός οικίας συμμετείχαν σε ισλαμικές τελετές σαν να ήταν γνήσιοι μουσουλμάνοι.

Ταυτόχρονα όμως βρισκόταν σε χώρους, όπου κρυφοί ιερείς έκαναν λειτουργίες και όλα τα μυστήρια της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Οι κρυπτοχριστιανοί απέφευγαν τα συνοικέσια με μουσουλμάνους με διάφορα προσχήματα, και έτσι οι γάμοι συνεχίζονταν μεταξύ τους.”

Ο κ. Στάθης Πελαγίδης είναι καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Παιδαγωγική Σχολή της Φλώρινας. Οι έρευνές του εστιάζονται σε θέματα του Μικρασιατικού, του Προσφυγικού και του Απόδημου Ελληνισμού, ενώ οι πηγές, απ’ όπου αντλεί τα στοιχεία του, είναι: τα Βρετανικά Αρχεία, τα Αρχεία της Κοινωνίας των Εθνών στη Γενεύη, τα Ιστορικά Αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, τα Αρχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, τα Αρχεία και οι Εκδόσεις του ΣΑΕ, τα Αρχεία και οι Εκδόσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τα Αρχεία των Κέντρων Υποδοχής αλλογενών προσφύγων και τα Αρχεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Μερικά από τα αυτοτελή ιστορικά του έργα:

- “Ο κώδικας της Μητροπόλεως Καστοριάς, 1665-1769″ κ.ά.
- “Η αποκατάσταση των προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία (1923-1930)”,
- “Από την Αιολίδα στην Παμφυλία. Ζωντανός και μνημειακός ελληνισμός”,
- “Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στον Πόντο”,
- “Προσφυγική Ελλάδα (1913-1930). Ο πόνος και η δόξα”,
- “Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα. 1200 χρόνια”,
- “Ο ηρωικός Πόντος”,
- “Ο Μακεδονικός αγώνας στις περιοχές Καστοριάς και Φλώρινας”,

Έχει συγγράψει επίσης διδακτικά βιβλία:

- Πώς θα διδάξω την Ιστορία στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο
- Το μάθημα της Ιστορίας στην Τρίτη Δημοτικού. Εποπτική και βιωματική προσέγγιση
- Οι γραπτές πηγές στα βιβλία Ιστορίας του Δημοτικού σχολείου. Κριτική διδακτική προσέγγιση. Πορίσματα έρευνας.

Στην εκδήλωση συμμετέχει και η χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της καπναποθήκης Π, στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.