Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 - Διήμερο εκδηλώσεων από την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης.


Η Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης έχει την χαρά να σας προσκαλέσει στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει στις 26 και 27 Μαρτίου, αφιερωμένες στα 90 χρόνια από την ίδρυση της Αρμενικής Εκκλησίας στην Ξάνθη.

Η Αρμενική κοινότητα της Ξάνθης έχει μια μακρά και δημιουργική παρουσία στην Ξάνθη, η οποία χάνεται πίσω στον χρόνο μέχρι την εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και τα κύματα των προσφύγων, Ελλήνων και Αρμενίων, που εγκαταστάθηκαν κατά χιλιάδες και στην Ξάνθη,όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, δημιουργήθηκε η ανάγκη στους Αρμένιους της πόλης μας να αποκτήσουν τον δικό τους λατρευτικό χώρο.Ετσι τελικά στις 30 Μαρτίου του 1926 έγιναν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Παναγίας στον ιδιόκτητο χώρο που αγοράστηκε με δωρεές των συμπατριωτών μας.

Στη μνήμη λοιπόν όλων αυτών των γενεών που πέρασαν, αφήνοντας στις σημερινές γενιές την παρακαταθήκη να διατηρούμε την γλώσσα μας, την θρησκεία μας, τις παραδόσεις μας και το δικαίωμα στο όνειρο της δικαίωσης του λαού μας, αφιερώνουμε το διήμερο των εκδηλώσεων.


ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ και ώρα 7,00μ.μ.


Ομιλία με θέμα: ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ: Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΚΟΣΜΟ-ΛΑΟΣ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. Από την κ.Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου( υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξεινίων χωρών του Δ.Π Θράκης), στο Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Καπναποθήκη Π)-Καπνεργατών 9.ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ και ώρα 11,00π.μ.
Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων στην Ορθόδοξη Αρμενικη Εκκλησία της Παναγίας ( Αγίου Ελευθερίου 54).
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.