Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016-Ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, π. Γεωργίου Μεταλληνού με θέμα, «Η ελληνορθόδοξη παιδεία κατά τους Τρείς Ιεράρχες και οι σημερινοί εκπαιδευτικοί πειραματισμοί».

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19:00 μ.μ. η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης πραγματοποιεί εκδήλωση, με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Τριών Ιεραρχών, με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ελλογιμώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μεταλληνό, ο οποίος θα δώσει διάλεξη με θέμα,

«Η ελληνορθόδοξη παιδεία κατά τους Τρεις Ιεράρχες
και οι σημερινοί εκπαιδευτικοί πειραματισμοί»


Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940 και περάτωσε εκεί την εγκύκλιο παιδεία του (1958). Σπούδασε κλασσική φιλολογία (1964-1967) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έλαβε τα πτυχία θεολογίας και Φιλολογίας. Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, (1963-1965), διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας και το 1969 μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στην τότε Δυτική Γερμανία (Βόννη και Κολωνία), όπου έμεινε μέχρι το 1975. Ενδιάμεσα έκανε σπουδές και έρευνες αρχειακές στην Αγγλία. Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του κλήρου στη Γερμανία και έγινε διδάκτωρ Θεολογίας (Αθήνα) και Φιλοσοφίας – Ιστορίας (Κολωνία).

Από το 1984 καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκοντας 'Ιστορία του Πνευματικού Βίου κατά την μεταβυζαντινή περίοδο', 'Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας' και 'Βυζαντινή Ιστορία'. Διετέλεσε Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής από 1/9/2004 έως 31/8/2007, οπότε και αφυπηρέτησε, διατελών πλέον ως Ομότιμος Καθηγητής.

Την ποιμαντική του δραστηριότητα αναπτύσσει στον πανεπιστημιακό Ναό του Αγίου Αντίπα στο χώρο της Οδοντιατρικής Σχολής. Το 2015 βραβεύτηκε με το Μακεδονικό Βραβείο για το συνολικό του έργο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Πολυχώρο της καπναποθήκης Π, στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.