Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015-«Άνθρωποι και Μνημεία σε κίνδυνο». Εβδομάδα δράσης και ευαισθητοποίησης για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για τέταρτη χρονιά φέτος την εβδομάδα 19 - 25 Οκτωβρίου 2015 διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα που συνδέονται με την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ειδικότερα για την φετινή χρονιά, οι εκδηλώσεις, υπό τον γενικό τίτλο «Άνθρωποι και Μνημεία σε κίνδυνο», αφιερώνονται στη μνήμη του Khalid al-Asaad, Επίτιμου Διευθυντή Αρχαιοτήτων της μυθικής Παλμύρας, και του Qassem Abdallh Yehya, υπεύθυνου συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού της Συρίας, οι οποίοι ταγμένοι στην προστασία των αρχαιοτήτων, δολοφονήθηκαν άγρια από αμείλικτους ισλαμιστές.
Στο πλαίσιο της πανελλήνιας αυτής δράσης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης συμμετέχει με τις ακόλουθες εκδηλώσεις:
  • Φωτογραφική έκθεση, με θέμα το έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Γνωριμία με το πολυσχιδές (ανασκαφικό, αναστηλωτικό, μουσειακό, εκπαιδευτικό, διοικητικό) έργο που πραγματοποιείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη σημασία αυτού του έργου για την κοινωνία. Λειτουργία της έκθεσης: α) 19 - 25 Οκτωβρίου 2015, Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Καπναποθήκη Π (Φουαγιέ), Καπνεργατών 9 β) 26 Οκτωβρίου - 15 Νοεμβρίου 2015, Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων
  • Παρουσίαση του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, με τις ομιλίες της προϊσταμένης της ΕΦΑ Ξάνθης Κωνσταντίνας Καλλιντζή με θέμα «Πρόγραμμα επιφανειακής έρευνας Αβδήρων - Ξάνθης: ένα σύνθετο εργαλείο στα χέρια της αρχαιολογικής υπηρεσίας» και της αρχαιολόγου Δέσποινας Σκουλαρίκη με θέμα «Η καθημερινότητα μιας Εφορείας Αρχαιοτήτων». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015, ημέρα αφιερωμένη στην προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στις 19.30, στους χώρους του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Καπναποθήκη Π, Καπνεργατών 9.
  • Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Πόρτο Λάγους, στις 11.00 από την προϊσταμένη της ΕΦΑ Ξάνθης Κωνσταντίνα Καλλιντζή με τίτλο "Βυζαντινοί Πόροι. Η εκ νέου αποκάλυψη ενός γνωστού αρχαιολογικού χώρου" και με στόχο την προβολή της προσπάθειας της Εφορείας για: α) την ανάδειξη των βυζαντινών μνημείων της Π.Ε. Ξάνθης και β) την απόδοση στο κοινό αρχαιολογικών χώρων που μέχρι τώρα ήταν απρόσιτοι λόγω της πυκνής βλάστησης που τους κάλυπτε.
Επικοινωνία για πληροφορίες:
ΕΦΑ Ξάνθης
Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, 67061 Άβδηρα Ξάνθης
Τηλ.: 25410-51003
Fax: 25410-51783
E-mail: efaxan@culture.grShare

1 σχόλιο:

Dimitris Marxas είπε...

μπράβο στο πολιτιστικό ίδρυμα θρακικής τέχνης και παράδοσης για τις προσπάθειες του ! ευχαριστούμε!

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.