Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015 - Παρουσίαση του «Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών» με καλεσμένο τον καθηγητή κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη.

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης οργανώνουν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της καπναποθήκης «Π», την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015, στις 19.30, την παρουσίαση του
«Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών»
Για την παρουσίαση θα φιλοξενηθεί ο επιμελητής της έκδοσης, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.  
Το λεξικό θα προλογίσουν η Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Δ.Π.Θ, Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ και η Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Δ.Π.Θ. 
Συντονίζει ο Δρ. Επιστημολογίας, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος.
Έργο ζωής - το υλικό συγκεντρωνόταν για περισσότερα από δέκα χρόνια -, το νέο λεξικό περιλαμβάνει 75.000 λήμματα στη γραπτή μορφή του και σχεδόν διπλάσια στην ηλεκτρονική. Δεν αποβλέπει στη «ρύθμιση» της γλώσσας, αλλά στην παρουσίασή της. Μία από τις βασικές αρετές του Χρηστικού Λεξικού είναι ότι περιγράφει τη νεοελληνική γλώσσα χωρίς προκαταλήψεις, όπως επιβάλλει η σύγχρονη λεξικογραφική πρακτική διεθνώς. Το επιστημονικό λεξιλόγιο, το οποίο κατηγοριοποιείται σε 103 γνωστικούς τομείς, καταλαμβάνει τη θέση που του αξίζει, καθώς διαμορφώνει την Κοινή Νεοελληνική του μέλλοντος. 

Έχουν καταγραφεί 5.000 νεολογισμοί, που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο νεοελληνικό λεξικό πολλοί από τους οποίους αποτελούν διεθνισμούς υπό μορφή μεταφραστικών δανείων. Αναλύονται εκατοντάδες αθησαύριστοι ως τώρα επιστημονικοί κλάδοι.
                                                                                      
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της Καπναποθήκης «Π», του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με την ευγενική υποστήριξη του βιβλιοπωλείου «ΣΠΑΝΙΔΗ», του bar/restaurant «Oxygen» του Hotel «Xanthippion» και του Copy Service-Βασίλης Εξηνταβελόνης, με ελεύθερη είσοδο.
Την επόμενη ημέρα Σάββατο 17 Ιανουαρίου, στις 18.00, το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών  θα παρουσιαστεί στην Κομοτηνή στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής Γ. Μαρασλή και Πύργου γωνία.  Η παρουσίαση του Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών εντάσσεται στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας του.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.