Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014-Παρουσίαση την νέας ποιητικής συλλογής της Ελένης Δημητριάδου-Εφραιμίδου, με τίτλο, "Δωριείς και Ξυλοκόποι".

 Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης και το βιβλιοπωλείο Σπανίδη σας προσκαλούν την Παρασκευή  28 Νοεμβρίου 2014, στις 19:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της καπναποθήκης «Π» στην παρουσίαση της τελευταίας ποιητικής συλλογής της Ελένης Δημητριάδου-Εφραιμίδου με τίτλο:

«ΔΩΡΙΕΙΣ ΚΑΙ ΞΥΛΟΚΟΠΟΙ»


Σαράντα εννέα ποιήματα συνθέτουν την έκτη ποιητική συλλογή της Ελένης Δημητριάδου Εφραιμίδου, με τίτλο "Δωριείς και Ξυλοκόποι" από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Συνθέσεις που με μύθους, αρχαιοελληνικά σύμβολα, μνήμες και ρυθμούς, περιγράφουν την επικαιρότητα, σχολιάζουν το διαχρονικό κενό της ανθρώπινης μοίρας και ιστορίας, παραλληλίζοντάς το με το σύγχρονο και σαρωτικό παρόν. Ποιήματα, τραύματα μνήμης και επιβεβλημένης αμνησίας που επαναστατούν και καταδικάζουν τη σκόνη των ημερών, την αδιαφάνεια της αλήθειας, τη βία στην ύπαρξη, τον τυχοδιωκτισμό του χρόνου.Ποιήματα, αυτοβιογραφία των ημερών μιας χώρας που παρακμάζει, τόποι ψυχής που γίνονται αποικίες απώλειας, γιατί:"Αμείλικτο είναι το φως
επάνω στη γραμμή της σκόνης"
[...]
"Ενώ το σκουπιδιάρικο μαζεύει λήθη
μουγκρίζοντας μια ασάφεια ροκ"


Η Ελένη Εφραιμίδου γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Ασχολείται με τα γράμματα και τον πολιτισμό της πόλης και έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος και μέλος σημαντικών πολιτιστικών φορέων της. Στα γράμματα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1974 με ποιήματα που δημοσίευσε στο περιοδικό «Ταχυδρόμος». Εξέδωσε έξι ποιητικές συλλογές καθώς και την θεατρική απόδοση του διηγήματος του Γ.Μ. Βιζυηνού «Μοσκώβ-Σελήμ» το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο Ιπεκτσί (1997-99). Επιμελήθηκε επίσης την Ανθολογία «Σύγχρονοι Θράκες ποιητές» εκδ. Σπανίδης,2007. Ποιήματα της διακρίθηκαν σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Δοκίμια και κριτικές της για την ποίηση έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Θράκης.


Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:
  • Αναστασία Γκίτση, εκπαιδευτικός, ποιήτρια
  • Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, εκπαιδευτικός


Συντονίζει: Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής
Ποιήματα θα διαβάσει η Ελένη Δημητριάδου-Εφραιμίδου.


Συμμετέχουν από το Μουσικό Γυμνάσιο Ξάνθης:

  • Βασίλης Δαλαμπέλας, βιολί,
  • Ελένη Σερενίδου, πιάνο
  • Θεοφανία Μουρελά, τραγούδι


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πολιτιστικό πολυχώρο της Καπναποθήκης «Π», του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο.

 
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.