Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014 - Παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα κ. Αναστάσιου Λαυρέντζου, με τίτλο, "Η Θράκη στο μεταίχμιο". Προλογίζουν οι Φράγκος Φραγκούλης και Κώστας Καραΐσκος. Συντονίζει ο Τηλέμαχος Αρναούτογλου.

 

Την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014, στις 19:30, το βιβλιοπωλείο «Σπανίδη» και οι εκδόσεις «Πραγματεία», πραγματοποιούν, στον πολιτιστικό πολυχώρο της καπναποθήκης «Π», του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, την παρουσίαση του βιβλίου, του συγγραφέα κ. Αναστάσιου Λαυρέντζου, με τίτλο,
«Η Θράκη στο μεταίχμιο»
Το ιδιαίτερα πρωτότυπο αυτό βιβλίο για πρώτη φορά τολμά να ασχοληθεί με ένα θέμα που όλοι αποσιωπούν: την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη Θράκη και την ανάγκη εφαρμογής μιας νέας ελληνικής πολιτικής που θα μπορούσε να αποτρέψει τις επερχόμενες εξελίξεις στην περιοχή.


Στο πρώτο μέρος του το βιβλίο παραθέτει τα γεγονότα. Μέσα από αυτά αναδεικνύεται πώς η τουρκική πολιτική προωθεί τους στόχους της στη Θράκη, αλλά και πώς η ανυπαρξία μιας συγκροτημένης ελληνικής πολιτικής οδηγεί διαχρονικά την περιοχή σε μια σειρά από αδιέξοδα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται θέματα ιστορίας, γεωπολιτικής, οικονομίας, εκπαίδευσης, θρησκείας, δημογραφίας κ.α. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στις «μειονότητες εντός της μειονότητας» (Πομάκοι, Ρομά, Μπεκτασήδες), ενώ αίσθηση επίσης προκαλεί μια πρωτότυπη δημογραφική έρευνα που δείχνει πώς τις τελευταίες δεκαετίες η πληθυσμιακή σύνθεση της θρακικής υπαίθρου αλλάζει ριζικά, εξ αιτίας της μαζικής της εγκατάλειψης από τους χριστιανικούς πληθυσμούς.


Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου αναλύεται η στρατηγική σημασία της Θράκης, γίνεται μια επισκόπηση των πολιτικών που ακολούθησαν η Ελλάδα και η Τουρκία στην περιοχή, και επιχειρείται μια ψηλάφηση των επερχόμενων εξελίξεων. Ως επιστέγασμα, κατατίθεται μια πρόταση για μια Νέα Ελληνική Πολιτική στη Θράκη, η οποία αναλύεται σε ένδεκα (11) κατευθύνσεις πολιτικής δράσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εφαρμογή ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου για την ευρύτερη περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στη βάση μιας νέας αναπτυξιακής φιλοσοφίας, η οποία αφορά όχι μόνο τη Θράκη, αλλά ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Το βιβλίο καταλήγει και σε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για ζητήματα της μειονότητας αλλά και για τη Θράκη γενικότερα, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα. Ένα πραγματικά ενδιαφέρον βιβλίο για αυτά που συνέβησαν και συμβαίνουν στη Θράκη και κυρίως για αυτά που έρχονται και όσα πρέπει επειγόντως να γίνουν...


Ο συγγραφέας κ. Αναστάσιος Λαυρέντζος έχει γεννηθεί στον Πειραιά. Κατέχει διπλώματα μεταπτυχιακής ειδίκευσης (MSc) στα Οικονομικά Μαθηματικά (Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών) και στη Θεωρητική Φυσική (Παν/μιο Κρήτης). Έχει πτυχίο Φυσικής (Παν/μιο Αθηνών). Έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος στον τομέα Διαχείρισης Κινδύνων σε μεγάλους ελληνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και στο πλαίσιο αυτό έχει επισκεφτεί πολλές βαλκανικές χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία). Διδάσκει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών. Αρθρογραφεί τακτικά για την οικονομία και τα εθνικά θέματα σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Φραγκούλης Φράγκος, επίτιμος Α/ΓΕΣ
  • Κώστας Καραΐσκος, εκδότης εφημερίδας «Αντιφωνητής»

και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Συντονίζει ο Διευθυντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, κ. Τηλέμαχος Αρναούτογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.