Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013-Παρουσίαση του βιβλίου, "Οι τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά".


Την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013, στις 19:30, οι εκδόσεις «Επίκεντρο» σε συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσιάζουν τον Ξανθιώτη συγγραφέα κ. Χρήστο Κ. Χριστοδούλου και το βιβλίο του

«Οι τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά»
Μια έκδοση-αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Ποιος ήταν ο Χασάν Ταχσίν Πασάς; Εκατό χρόνια μετά την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης κανείς δεν γνωρίζει ποιος ακριβώς ήταν ο Οθωμανός Αλβανός Αρχιστράτηγος Χασάν Ταχσίν Πασάς που παρέδωσε την πόλη αμαχητί στον Ελληνικό Στρατό στις 26 Οκτωβρίου 1912. Το κενό αυτό, μέσα από άγνωστες δημοσιογραφικές, πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές έρχεται τώρα να καλύψει το βιβλίο "Οι τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά" που έγραψε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρίστος Κ. Χριστοδούλου. Με αθησαύριστο έως τώρα υλικό που προέρχεται από ελληνικά, τουρκικά, αλβανικά, αυστριακά, αγγλικά, ιταλικά, αμερικανικά, εβραϊκά και γαλλικά αρχεία το βιβλίο αυτό, το μόνο στο είδος του που κυκλοφόρησε για την 100ή επέτειο της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτει συγκλονιστικά στοιχεία για την ζωή ενός από τους πιο ικανούς και συνάμα τους πιο παρεξηγημένους στρατιωτικούς ηγέτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο δημοσιογράφος Χρίστος Κ. Χριστοδούλου κατάγεται από την Ξάνθη. Σπούδασε δημοσιογραφία, δημόσιες σχέσεις, διοίκηση επιχειρήσεων και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά καθώς και στην ΕΡΤ. Υπήρξε διευθυντής σύνταξης των Γραφείων Αθήνας των εφημερίδων "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη", διευθυντής των Γραφείων Θεσσαλονίκης της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" και διευθυντής του δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ. Διατέλεσε διευθυντής του Γραφείου Τύπου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Γρίβα και σύμβουλος Τύπου του πρωθυπουργού Ξενοφώντος Ζολώτα, Εργάστηκε ως ξένος ανταποκριτής κυπριακών, γαλλικών και αμερικανικών ΜΜΕ. Στη διάρκεια της χούντας δημιούργησε τον κινηματογράφο τέχνης "Αλκυονίς". Υπήρξε παραγωγός περισσότερων από 1000 ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκαν από την ΕΡΤ την περίοδο 1978-2003 και απέσπασαν τον έπαινο της ελληνικής τηλεοπτικής κριτικής. Τα ντοκιμαντέρ αυτά ("Η ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα", "Η ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα", "Ταξιδεύοντας", "Οι Μεγαλέξανδροι του Νέου Κόσμου", "Κύπρος η Αγία Νήσος" κ.ά.) αφορούσαν στην Ελλάδα και στον Ελληνισμό της Διασποράς. Επίσης, είναι συμπαραγωγός της διεθνούς τηλεοπτικής σειράς "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα", που έχει τιμηθεί σε πλήθος ξένων φεστιβάλ αθλητικού και αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Τα φωτογενή Βαλκάνια των Αδελφών Μανάκη" και "Ο εκδότης Ιωάννης Βελλίδης", Το 2006 τιμήθηκε με το Δημοσιογραφικό Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Είναι συνεργάτης-αρθρογράφος της εφημερίδας "Μακεδονία" καθώς και άλλων ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.

Για το σημαντικό αυτό έργο θα μιλήσουν οι
  • Θανάσης Μουσόπουλος συγγραφέας – ποιητής,
  • Σαμή Καραμπουγιούκογλου δημοσιογράφος της ΕΡΑ,
  • Ηρακλής Ζωγράφος ιστορικός – φιλόλογος

και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, ο ιστοριοδίφης κ. Θωμάς Εξάρχου και ο εκδότης κ. Γιάννης Διαφωνίδης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιδηρόπουλος, ενώ μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση του συγγραφέα με το κοινό.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι τα «Κρεοπωλεία Μπατζακίδη» και τα «Φροντιστήρια ΜΕ Ηρακλή Ζωγράφου».

Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα «Xanthipress», η «Ραδιοτηλεόραση Κανάλι 6» και η εφημερίδα «Εμπρός».
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.