Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013-Παρουσίαση του βιβλίου, της συγγραφέως Άννα Conomos "Η υπόσχεση" σε αφήγηση της ηθοποιού, Έφης Βλαχογιάννη.


Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013, στις 12:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» και ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, παρουσιάζουν για τους μικρούς και μεγάλους φίλους τους, την ηθοποιό Έφη Βλαχογιάννη, να αφηγείται με ζωντάνια και συγκίνηση, αποσπάσματα του βιβλίου της συγγραφέως Άννας Κονόμος,

«Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ»
 
Μια Ελληνίδα και μια Τουρκάλα -οι επτάχρονες φίλες Ευγενία και Φάτμα- ζουν σ'ένα μικρό χωριό στα περίχωρα της Σμύρνης. Το 1922, ο πόλεμος και η καταστροφή της αγαπημένης τους πόλης θα τις χωρίσει για πάντα. Το μόνο που τις ενώνει είναι μια μυστική υπόσχεση.

Ένα παραμύθι για τη δύναμη της φιλίας και της μνήμης, με φόντο τις ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1922-24.

"Σα να πλησιάζει ένας μεγεθυντικός φακός στις φωτογραφίες πλήθους, κυνηγημένου, τρομαγμένου πλήθους, να βρίσκει ένα μικρό κορίτσι χαμένο για ώρες από το σπίτι του, να παίρνει ανάσα και να διηγείται μια ιστορία, έτσι είναι το παιδικό βιβλίο της Anna Conomos «Η υπόσχεση». Τα χρώματα που έχει βάλει επάνω στις παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες η Ντανιέλα Σταματιάδη ζωντανεύουν τα δυο μικρά κοριτσάκια.
Δυο φιλενάδες, δυο γειτονοπούλες αντιστέκονται στον υποχρεωτικό χωρισμό, στο υποχρεωτικό μίσος, με μια απλή υπόσχεση. Θα καταφέρουν να την τηρήσουν;"


Άννας Δαμιανίδη, www.protagon.gr, 20/09/2012

……ακούμε μαζί με τα παιδιά το παραμύθι για τα δυο κοριτσάκια απ’ τα περίχωρα της Σμύρνης, την Ευγενία και τη Φάτμα. Για τη φιλία που δεν ξεριζώθηκε, προσπερνώντας τον ίδιο το θάνατο, από γιαγιά σε εγγονή, στις δυο αντικριστές ακτές του Αιγαίου. Μοναδικά εργαλεία της παραμυθούς ένα παλιό σεντούκι (κάθισμα, βαλίτσα και καράβι) κι ένα ξερό τριαντάφυλλο. Ο «χλωρός παράδεισος» των παιδικών χρόνων με άρωμα πορτοκαλιάς και τριαντάφυλλου καθρεφτιζόταν, εκεί, με τα παραμυθένια λόγια, στα μαύρα μάτια της Φάτμα «που έλαμπαν σαν τ’ άστρα». Ήταν όμως και σ’ ένα άλλο «εκεί», δίπλα μας, στα μάτια των κοριτσιών των καθισμένων πλάι μας στο χαλί. Ήταν κι εκεί, στην άλλη μνήμη, των μικρών κοριτσιών που ήμασταν κάποτε εμείς, η μητέρα, η γιαγιά. Εκεί, και στα αναγνώσματα. Στην Αλάνα, της κατά Τσίρκα «Νυχτερίδας». Στην Κωνσταντινούπολη, της Λωξάντρας. Και, βέβαια, στο τραγούδι: «απ’ τον τόπο που είμαι γω ξέρουν ν’ αγαπούν/ ξέρουν τον καημό να κρύβουν/ ξέρουν να γλεντούν»……
Μαρία Τοπάλη, KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 30 /9/ 2012
 
Η ελληνικής καταγωγής Άννα Conomos, γεννήθηκε στον Καναδά, πέρασε τα πρώτα χρόνια της στην Αυστραλία και στην Ελλάδα κι έπειτα εγκαταστάθηκε στη Βρετανία όπου ξεκίνησε και τη σταδιοδρομία της ως αφηγήτρια παραμυθιών. Από το 2001 εργάστηκε ως  αφηγήτρια και σεναριογράφος σε αίθουσες τέχνης και μουσεία σε όλη τη Βρετανία. Έχει εμφανιστεί στο Windsor Castle και σε φεστιβάλ, εκπαιδευτικούς οργανισμούς, συνέδρια, ωδεία στην Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Το 2005 τιμήθηκε στην Αγγλία με το βραβείο Storyteller of the Year. Την ίδια χρόνια συνίδρυσε την "Annamation” . Ακούραστη και δυναμική, η Άννα με την έκφραση της φωνής της απολαμβάνει να ζωντανεύει τους μύθους, τα παραμύθια και ιστορίες από όλο τον κόσμο,  δίνοντάς τους ένα σύγχρονο ύφος. Οι παραστάσεις και τα εργαστήρια της ενθουσιάζουν ακροατές όλων των ηλικιών, δίνοντας νέα δύναμη και αμεσότητα στον προφορικό λόγο.


Το βιβλίο περιέχει και dvd με την αφήγηση της ιστορίας σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, τούρκικα, αγγλικά).

Η εκδήλωση εντάσσεται στο αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, που διοργανώνουν το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» και ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης το τριήμερο 15 έως 17 Φεβρουαρίου και η είσοδος θα είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.