Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012-14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ημέρα 2η.

 
Τo 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Ξάνθη, παρέα με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι το κορυφαίο φεστιβάλ κινηματογράφου της νοτιοανατολικής Ευρώπης, το βήμα παρουσίασης της ετήσιας ελληνικής παραγωγής και το πρωτεύον και παλαιότερο φεστιβάλ στα Βαλκάνια για τις δημιουργίες νεοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο. Εγκαινιάστηκε το 1960 ως Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου και από το 1992 έγινε διεθνές, περιλαμβάνοντας Διαγωνιστικό Τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών με την πρώτη ή τη δεύτερή τους ταινία.

Σε μια συνεργασία θεσμό για τη Θράκη θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ απο τις ενότητες

«Ελληνικό Πανόραμα και Κοινωνία και περιβάλλον»
 
Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών:
Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012, ώρα 20:00
Έβρος, η άλλη όχθη-Σκηνοθεσία-Φωτογραφία-Παραγωγός: Χρόνης Πεχλιβανίδης 96΄
 
Σαν ζωογόνος φλέβα, από την αρχή της ανθρώπινης θύμησης, ένας μεγάλος ποταμός κυλά στα χώματά της Θράκης: Ρόμβος, Αργυρορρήτης, Οιάγριος, Μαρίτσα, Μέριτς, ο Έβρος όπως τον γνωρίζουμε εμείς, αποτελεί πηγή ζωής και ευφορίας, σύμβολο, σύνορο, πέρασμα. Τα τελευταία χρόνια το ποτάμι ανακτά τις μυθικές, ιστορικές του διαστάσεις στο επίκεντρο του διεθνούς μεταναστευτικού ζητήματος ως κύρια πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Τους πρώτους 9 μήνες του 2010, η ροή της παράνομης μετανάστευσης μειώθηκε στα σύνορα όλων των Ευρωπαϊκών χωρών πλην αυτών της Ελλάδας με τη Τουρκία όπου αυξήθηκε κατά 372%! Η Μάγια Τσόκλη και ο Χρόνης Πεχλιβανίδης ταξιδεύουν στην «άλλη όχθη», στην τουρκική πλευρά του Έβρου, όπου συναντούν και συνομιλούν με τους συνήθως σιωπηλούς πρωταγωνιστές του μεταναστευτικού ανθρώπινου ποταμού…
 
Ερευνα-παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη
Φωτογραφία-Σκηνοθεσία: Χρόνης Πεχλιβανίδης
Παραγωγή: Onos Productions

Παγωμένος χρόνος-Σκηνοθεσία-Σενάριο-Ήχος: Ηλίας Ιωσηφίδης, 97’
Το Κυπριακό αποτελεί μία από τις σκοτεινότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Μετά την λήξη του πολέμου στην Κύπρο το 1974, οι ελληνικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης απαξίωσαν τους Έλληνες φαντάρους και αξιωματικούς που έλαβαν μέρος στον πόλεμο, και στάθηκαν εχθρικά απέναντί τους. Της ίδιας συμπεριφοράς έτυχαν και οι συγγενείς των αγνοουμένων, που δεν έπαψαν να αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να απαιτούν εξηγήσεις από την ελληνική πολιτεία για την τύχη των δικών τους. Θύματα του πολέμου στην Κύπρο τελικά δεν είναι μόνο οι νεκροί στο πεδίο της μάχης, αλλά και όσοι κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα. Για όλους αυτούς, ο χρόνος σταμάτησε στις 20 Ιουλίου του ’74.
Οι προβολές πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.