Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012-«Χαρίσιος Βαμβακάς. Ένας ευπατρίδης πολιτικός και διπλωμάτης. Η Ελληνική Θράκη 1919-1920».

Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στα πλαίσια των «Ελευθερίων Ξάνθης 2012», φιλοξενεί τον Πρέσβη/Διευθυντή υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης κ. Αλέξη Αλεξανδρή στην ενδιαφέρουσα ομιλία/αφιέρωμα με τίτλο

«Χαρίσιος Βαμβακάς. Ένας ευπατρίδης πολιτικός και διπλωμάτης.
Η Ελληνική Θράκη 1919-1920»

 
Η ομιλία αυτή διαπραγματεύεται  την εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της ελληνικής Θράκης περίοδο του 1919-1920. Μέσα από μια ιστορική αναδρομή,  που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έγγραφα που φυλάσσονται στο Αρχείο του Χαρίσιου Βαμβακά, περιγράφεται η σταδιακή και ειρηνική ενσωμάτωση της Δυτικής Θράκης στον εθνικό κορμό.   Παρουσιάζεται το έργο της εξάμηνης διοίκησης της Διασυμμαχικής  Θράκης και η εθνική δράση του Χαρίσιου Βαμβακά, του οποίου η συμβολή στην ενσωμάτωση της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα υπήρξε καθοριστική.

Ο Πρέσβυς κ. Αλέξανδρος Αλεξανδρής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και είναι απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής του Φαναρίου.

Ολοκλήρωσε τις Πανεπιστημιακές του σπουδές στην Αγγλία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Royal Holloway College Πολιτικές Επιστήμες, Ιστορία και Διεθνές Δίκαιο. Στη συνέχεια αναγορεύθηκε διδάκτωρ από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με εξειδίκευση στα ελληνοτουρκικά και στο μειονοτικό ζήτημα (1980).

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Mc Gill στο Μόντρεαλ του Καναδά και εκδόθηκε στα αγγλικά το σύγγραμμα του «Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης και Ελληνοτουρκικές Σχέσεις» το 1983.

Σειρά μελετών του για τις ε/τ σχέσεις, τον ελληνισμό της Ίμβρου και Τενέδου, την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αγγλία, στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Τουρκία. Συμμετείχε επίσης σε διεθνή συνέδρια και παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις στα εθνικά θέματα.

Εισήλθε στο διπλωματικό σώμα της Ελλάδος το 1982 και υπηρέτησε στην  Κύπρο, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον  ICAO, στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη και υπήρξε Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη και στο Τορόντο. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 είναι διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης με έδρα την Ξάνθη.

Η ομιλία εντάσσεται στις φετινές εκδηλώσεις των Ελευθερίων Ξάνθης και συδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Πριν την έναρξη της ομιλίας θα τελεσθούν τα εγκαίνια της έκθεσης

«Φωτογραφικά τεκμήρια από τη Συλλογή του Δημήτρη Μαυρίδη.
Θράκη 1919-1920».

 
Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από 1 έως 10 Οκτωβρίου 2012.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», στη οδό Καπνεργατών 9, στη Ξάνθη.

Παράλληλα η έκθεση αλλά και η ομιλία θα οργανωθούν εκ νέου στην Κομοτηνή σε χώρο και χρόνο που θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε σύντομα.
Υπό την αιγίδα
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.