Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

Μονολογώ (Soliloquize)


Ταινία μικρού μήκους από τους μαθητές του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για την αποφοίτηση του Ακαδημαΐκού Έτους 2011-2012.

Στην ταινία παρακολουθούμε τρεις διαφορετικές ιστορίες: μέσα από την μυθοπλασία γίνεται προσπάθεια να αναδειχτεί ο διαφορετικός τρόπος αντίδρασης σε μια κοινή πραγματικότητα.

Την καθεμία από τις τρεις ιστορίες τη συνοδεύει η γυναικεία φωνή που αφηγείται τις σκέψεις και περιγράφει τα όσα αισθάνεται η κάθε ηρωίδα.


Ουσιαστικά πρόκειται για έναν εσωτερικό μονόλογο του κάθε χαρακτήρα που έχει κύριο στόχο να φέρει στην επιφάνεια την αδιάκοπη ροή σκέψεων, συνειρμών και εντυπώσεων που διασχίζουν την ψυχή και το νου των ηρωίδων. Επιλέχθηκε αυτός  ο τρόπος  της αφήγησης αντί των διαλόγων, επειδή ακριβώς δίνει την εντύπωση ότι αποπειράται να μας εισαγάγει στην εσώτερη ζωή των χαρακτήρων, σαν να μιλάει πραγματικά το υποσυνείδητό τους. Με τον τρόπο αυτό αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στα συναισθήματα τους, τα οποία διαφέρουν αισθητά στις τρεις ιστορίες που παρουσιάζονται. Η καθημερινότητα καθενός από τους χαρακτήρες  αναπτύσσεται βέβαια σ' ένα κοινό υπόβαθρο, αλλά μέσα από την αφήγηση και τον τρόπο που εξιστορούν τις μύχιες σκέψεις τους, επικοινωνούν με το θεατή βάζοντας έτσι προτεραιότητα στο τι σκέφτονται παρά στον τρόπο που δρουν μέσα σε αυτήν την καθημερινότητα. Διακρίνεται παράλληλα η αλλοτρίωση και η αποξένωση που επικρατεί έντονα στις μέρες μας, όπως τη βιώνει η κάθε ηρωίδα.


Παρόλο που οι ιστορίες έχουν αρχή, μέση και τέλος, δεν επιλέχθηκε το μοντάζ συνεχείας που χρησιμοποιείται στην κλασική αφήγηση. Αντιθέτως, χρησιμοποιήθηκε το μοντάζ ασυνέχειας το οποίο εξυπηρετεί τις διακυμάνσεις στη ψυχολογική κατάσταση των ηρωίδων. Η εναλλαγή των πλάνων γίνεται πότε με αργούς και πότε με γρήγορους ρυθμούς αποδίδοντας τόσο την έντονη κινητικότητα των χαρακτήρων όσο και την ένταση των συναισθημάτων τους. Θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί η εναλλαγή αυτή με τον τρόπο αξιοποίησης του χρόνου που επιλέγει η κάθε ηρωίδα. Έτσι, τονίζονται οι αντιθέσεις και ξεχωρίζουν οι διαφορετικές οπτικές των πρωταγωνιστριών.


Αυτός είναι και ο στόχος της ταινίας αυτής: να παρουσιαστούν οι διαφορετικές όψεις της πραγματικότητας όπως τις βιώνουν διαφορετικοί άνθρωποι την ίδια χρονική στιγμή. Με κοινή γραμμή την αναζήτηση της ελπίδας, ο καθένας με εφόδιο τα βιώματα και τα συναισθήματά του, πορεύεται σε ένα «αφιλόξενο» περιβάλλον. Σε δύσκολες ημέρες απαιτείται δύναμη. Ας την αντλήσει ο καθένας από διαφορετική πηγή! Αξίζει το ταξίδι, η προσπάθεια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.