Τρίτη, 15 Μαΐου 2012

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012-"Συνωστισμένες στο Ζάλογγο - Οι Σουλιώτες, ο Αλή Πασάς και η εθνική αποδόμηση".
Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών, ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Ξάνθης & το Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ. σας προσκαλούν την Παρασκευή 18 Μαΐου 2012, στις 20.00 στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά


«Συνωστισμένες στο Ζάλογγο»
Οι Σουλιώτες, ο Αλή Πασάς και η εθνική αποδόμηση

Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις κυκλοφόρησαν το νέο βιβλίο της σειράς «Ιστορική Μνήμη» Συνωστισμένες στο Ζάλογγο: Οι Σουλιώτες, ο Αλή πασάς, και η αποδόμηση της ιστορίας του Γιώργου Καραμπελιά. Στην μελέτη αυτή ο συγγραφέας επιχειρεί να διερευνήσει τρία παραδειγματικά επεισόδια –ίσως τα πιο γνωστά στο ευρύτερο κοινό– της ιστορίας του Σουλίου. Πρόκειται για το Κούγκι και την πυρπόλησή του, για το Ζάλογγο και τον περιβόητο χορό του, καθώς και για την ανατίναξη του πύργου του Δημουλά από τη Δέσπω Μπότση, τα οποία εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάληψης του Σουλίου από τις δυνάμεις του Αλή πασά. Βέβαια, για να γίνει κατανοητό το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσονται, συναφώς, μελετώνται συνοπτικά τόσο η ιστορία του Σουλίου όσο και εκείνη του μεγάλου αντιπάλου των Σουλιωτών, του πασά των Ιωαννίνων. Το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται αυτό το δοκίμιο είναι η διερεύνηση των ιστορικών στρεβλώσεων και παρασιωπήσεων, που έχει πραγματοποιήσει το εθνοαποδομητικό ρεύμα. Ένα ρεύμα που κυριάρχησε για αρκετά χρόνια στον ακαδημαϊκό χώρο –κατ’ εξοχήν της ιστορίας και των «επιστημών του ανθρώπου»– για να φθάσει στους εκπαιδευτικούς, καθώς και στα διδακτικά βιβλία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Προλογίζει και συντονίζει ο Δημήτρης Νικηφορίδης
  • Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Γιώργος Κυριακού- Καθηγητής Δ.Π.Θ.
και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.