Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011-Παρουσίαση του βιβλίου "Άγιοι και δαίμονες, εις ταν Πόλιν" του Γιάννη Καλπούζου.

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης, την Αδελφότητα Ηπειρωτών Νομού Ξάνθης, το βιβλιοπωλείο «Σπανίδης» και τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», παρουσιάζουν τον συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο και το βιβλίο του

«Άγιοι και δαίμονες, εις ταν Πόλιν»

Μυθοπλασία και πραγματικότητα συνυφαίνονται στο υφαντό της Πόλης από το 1808 ως το 1831. Καθημερινή ζωή, έρωτες, δυνατές φιλίες, πλούτη, φτώχεια, οραματιστές, συμμορίες των δρόμων, χασικλήδες, δερβίσηδες, γενίτσαροι• αρνησίθρησκοι, κρυπτοχριστιανοί, δεισιδαιμονίες, ερωτικά ξόρκια, χαμένα όνειρα, οι γυναίκες στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού· πυρκαγιές, παζάρια, βεγγέρες, καπηλειά των 1000 τ.μ., η τρομερή φυλακή του Μπάνιον, το μπουντρούμι και η αστυνομία του Πατριαρχείου• κοινά σχολεία, η Μεγάλη του Γένους Σχολή, ερωμένες Πατριαρχών, λεσβίες, αρώματα, λάσπες, βασανιστήρια, πανούκλα• προεπαναστατική περίοδος, Φαναριώτες, συνωμοσίες, μυστικές εταιρείες, προδότες, μισαλλοδοξία, οι σφαγές στην Πόλη το 1821· Ρωμιοί, Οθωμανοί, Αρμένιοι, Φράγκοι, Εβραίοι. Κι ακόμα Πόντος, Χίος, Δραγατσάνι, Μανιάκι, Αλεξάνδρεια.

Ένα επικό μυθιστόρημα που καθηλώνει τον αναγνώστη με την περιπετειώδη ζωή των ηρώων του, την ατμόσφαιρά του, τη χειμαρρώδη γλώσσα του, το συναίσθημα, τον στοχασμό, τις αστείες καταστάσεις και την ολοζώντανη αναπαράσταση της εποχής εκείνης.

……το μυθιστόρημα συνδαυλίζει την αναζήτηση γύρω από τον πόθο, ο οποίος αποτελεί ανάσα για τη ζωή, όμως γίνεται και μαχαίρι που μπορεί να την κόψει. Πυροδοτεί τον προβληματισμό αναφορικά με τον όχλο, μέσα στον οποίο το άτομο χάνει την ταυτότητά του, ομαδοποιείται και σύρεται από τη γενική αντίληψη ή την καθοδήγηση. Κι επιπλέον είναι μια σπουδή πάνω στον φόβο, αυτό το διαλυτικό στοιχείο της προσωπικότητας, του αυτόβουλου, του στοχασμού και της σκέψης. Τέλος, ψηλαφεί τη διαφορετικότητα μεταξύ ατόμων, φυλών, θρησκειών και κυρίως μέσα στον ίδιο άνθρωπο. Γι' αυτό και ο τίτλος του, Άγιοι (και) δαίμονες, μιας και το άγριο ή το ανήθικο είναι δυνατό να συνυπάρχει σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής του ίδιου ατόμου με το ήμερο, το ηθικό ή το ηρωικό στοιχείο.


Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας, το 1960. Από το 1982 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ασχολείται με την ποίηση, το διήγημα και το μυθιστόρημα. Με το μυθιστόρημα του "Ιμαρέτ, στη σκιά του ρολογιού" κέρδισε το βραβείο αναγνωστών 2009, ενώ με την ποιητική συλλογή "Έρωτας νυν και αεί" ήταν υποψήφιος στη μικρή λίστα για το κρατικό βραβείο ποίησης 2008. Το "Ιμαρέτ" μεταφράστηκε στα τουρκικά και τα ιταλικά. Από το 1995 έχει υπογράψει τους στίχους 67 τραγουδιών, μεταξύ των οποίων τα «Δέκα μάγισσες», «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», «Τι μου' χει λείψει», «Γιατί πολύ σ' αγάπησα». Ακόμη τους στίχους 18 τραγουδιών στο παιδικό θεατρικό «Τρυφεράκανθος». Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει η Γλυκερία, ο Ορφέας Περίδης, ο Γιάννης Σαββιδάκης, η Ελένη Πέτα, οι Οπισθοδρομικοί, ο Κώστας Μακεδόνας κ.ά.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.


Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.