Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011-Κινηματογραφικό Φεστιβάλ με τίτλο, "Έτσι είμαι: Ανατρέποντας προκαταλήψεις".

Από την Τρίτη 8 έως και την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί στη Θράκη το κινηματογραφικό αφιέρωμα:

«Έτσι είμαι: Ανατρέποντας προκαταλήψεις»

Πρόκειται για το κινηματογραφικό αφιέρωμα με ταινίες από το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στερεότυπα, περιθωριοποίηση, φόβος. Αλλά και αποδοχή, ένταξη, αγάπη. Δύο αντιθέσεις που συνυπάρχουν, όταν γίνεται λόγος για άτομα με αναπτυξιακές και νοητικές δυσλειτουργίες, για συνανθρώπους μας που μάχονται για την υπεράσπιση των ξεχωριστών τους δεξιοτήτων, αλλά και για τον σεβασμό μας.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 13 ταινίες τεκμηρίωσης που μας προσκαλούν να γνωρίσουμε καλύτερα τους ανθρώπους με αναπτυξιακά και νοητικά προβλήματα και να δούμε τον κόσμο με τα δικά τους μάτια.

Οι ταινίες του αφιερώματος αποστασιοποιούνται από τα συνήθη - «κλινικής» φύσης - ντοκιμαντέρ με ανάλογη θεματολογία. Αντίθετα ρίχνουν φως στην προσωπικότητα και την καθημερινότητα των συγκεκριμένων ατόμων και των κοντινών τους ανθρώπων. Από τη μια, αναδεικνύονται, οι δυσκολίες στην επικοινωνία, η πάλη για κοινωνική ενσωμάτωση και η ανεπάρκεια υποστηρικτικών πρακτικών. Από την άλλη όμως, δείχνουν, ότι η στήριξη από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, τα ταλέντα, η δύναμη ψυχής και οι επιθυμίες αυτών των ανθρώπων, υπερνικούν τόσο τα προβλήματα, όσο και τις προκαταλήψεις.


Να υπενθυμίσουμε πως το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη από τις 11 μέχρι τις 20 Μαρτίου 2011 με αφορμή τη διοργάνωση των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Athens 2011 και οργανώνεται στη Θράκη κατόπιν πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Το αφιέρωμα υλοποιείται στα πλαίσια της κοινωνικής δραστηριότητος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και εντάσσεται σε μια σειρά ενημερωτικών ομιλιών και σεμιναρίων με αντικείμενο την ψυχική υγεία.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Πρόεδρο του Ιδρύματος, κα Βιργινία Τσουδερού, η οποία έχει κινητοποιήσει μία ομάδα ψυχιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνιολόγων και εκπαιδευτικών με σκοπό την καλύτερη δυνατή ενημέρωση της Ελληνικής κοινωνίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών:

TΡΙΤΗ 8/11/2011, ΏΡΑ 18:00-21:00

 • Αυτιστικοί / Βόλφραμ Ζέγκερ, (90΄)

 • Το αγόρι μέσα του / Μαριάν Κάπλαν, (47’) MSK Productions Inc, Canada / theboyinside@gmail.com / www.theboyinside.com
  Παγκόσμια εκμετάλλευση/World Sales: DR International Sales, Denmark
  www.dr.dk

 • Οι αρτοποιοί / Γιάσμιν Φέντα, (11΄)

ΤΕΤΑΡΤΗ 9/11/2011, ΏΡΑ 18:00-21:00

 • Ένας σύγχρονος άνθρωπος / Λίζι Γκότλιμπ, (56΄)

 • Πριγκίπισσα Χριστίνη / Ίρις Ζαχμανίδη, (66΄)

 • Παράσταση / Νίκος Αλευράς, (40΄)

ΠΕΜΠΤΗ 10/11/2011, ΏΡΑ 18:00-21:00

 • Εμείς οι Κύκλωπες / Μαρία Οικονόμου, (8΄)
 • Η φάκα / Μαρίνα Δανέζη, (23΄)

 • Μαθήματα-Παθήματα: Τι θα γίνει ο Δημήτρης; / Γιάννης Μισουρίδης, Βάλερυ Κοντάκος, (57΄)

 • Ο αδελφός μου ο Νορμ / Κεντ Νέισον, Τερίσα Μακίνες, (50΄)

 • Χέρια όλο φως / Μάνος Παπαδάκης, (7΄)

 • Δείτε με πρώτα ως άνθρωπο / Τζορτζ Α. Ίνγκμαϊρ ο 3ος, Ντουάιτ Λ. Κορ, ο πρεσβύτερος, (9΄)

 • Χορεύοντας με Σύνδρομο Ντάουν / Ελίζαμπεθ Γουντ, (8΄)

To αφιέρωμα θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης».

Οι προβολές των ταινιών θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Χορηγοί ΕπικοινωνίαςShare on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.