Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011-"Κρίσης Λεξιλόγιο, Οι οικονομικοί όροι που μας καταδυναστεύουν", με τον καθηγητή οικονομικής θεωρίας κ. Γιάννη Βαρουφάκη.

Την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Ποταμός» παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό της Θράκης το βιβλίο του συγγραφέα κ. Γιάννη Βαρουφάκη με τίτλο

«Κρίσης Λεξιλόγιο»
Οι οικονομικοί όροι που μας καταδυναστεύουν

Ο καθηγητής Γιάνης Βαρουφάκης, δυναμική παρουσία στη σημερινή συζήτηση για την Ελληνική κρίση, ερμηνεύει ζωηρά και με ακρίβεια τους οικονομικούς όρους που κυκλοφορούν στα στόματα όλων μας, καταδυναστεύουν την καθημερινότητα και υπονομεύουν ή δίνουν ελπίδες στο μέλλον μας.

Σήμερα, εδώ στην Ελλάδα της Κρίσης, η μελαγχολία ξεπέρασε τα όρια του ατομικού και κινδυνεύει να μολύνει το σώμα της κοινωνίας ολόκληρης. Η πράξη, όπως έλεγε ο Burton, είναι η καλύτερη γιατρειά. Συλλογικά και ατομικά. Το λεξικό τούτο αποτελεί μία από αυτές τις μικρές, ατομικές πράξεις. Από την μία, εξηγεί τους όρους που αιωρούνται παντού (CDS, spreads κλπ) ενώ από την άλλη, στον δρόμο που χάραξε ο Dr Johnson, η λεξικογραφική προσπάθεια που κρατάτε στα χέρια σας ελπίζει να διαταράξει την κοινή μας μελαγχολία θέτοντας τους όρους της Κρίσης στο φως της κριτικής.»

Το βιβλίο θα προλογίσει ο κ. Γεώργιος Χατζηκωνσταντίνου Γενικός Γραμματέας Μακεδονίας –Θράκης, Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Εσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας κάνοντας την διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Εσεξ. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Essex, αργότερα, το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας Norwich για δύο χρόνια και το 1987 εκλέχτηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Παράλληλα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Σκωτία) ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Universite Catholique de Louvain (Βέλγιο). Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βασικοί ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η Πολιτική Οικονομία, η Θεωρία Παιγνίων, η Πειραματική Οικονομική και η Πολιτική Φιλοσοφία. Μέρος από το συγγραφικό του έργο:

  • Κρίσης Λεξικό
  • Θεωρία Παιγνίων: Η θεωρία που φιλοδοξεί να ενοποιήσει τις κοινωνικές επιστήμες
  • Πολιτική Οικονομία: Η οικονομική θεωρία στο φως της κριτικής

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.


Με την ευγενική υποστήριξη


Χορηγός επικοινωνίας

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.