Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011-"Η ευαισθητοποίηση πάνω στα προβλήματα της ψυχικής υγείας των εφήβων",

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης, φιλοξενούν τον ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή, Μιχαήλ Μουτούση σε μια συζήτηση με θέμα:

«Η ευαισθητοποίηση πάνω στα προβλήματα της ψυχικής υγείας των εφήβων»

Αυτοί που ζουν κι εργάζονται με τους εφήβους είναι σημαντικό να είναι καλά πληροφορημένοι για τα ευάλωτα σημεία αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες που μπορεί να παρουσιάσει ο ψυχισμός αυτών των νέων. Σ αυτή την ομιλία θα περιγράψουμε τις βασικές απειλές που αντιμετωπίζει η ψυχική υγεία των εφήβων. η εφηβεία είναι μια περίοδος ζωηρής ψυχολογικής ανάπτυξης για τους έφηβους, μια περίοδος που μπορεί να φέρει θαύματα αλλά και καταιγίδες. Οι περισσότεροι έφηβοι, κορίτσια και αγόρια αντεπεξέρχονται αξιέπαινα, αλλά μερικά θα χρειαστούν βοήθεια για να ξεπεράσουν ορισμένες σοβαρές δυσκολίες. Ποιοι έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι στα ψυχολογικά προβλήματα; Θα θίξουμε εδώ το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει το πως αντιλαμβάνεται ο νέος τους άλλους να σκέφτονται για εκείνον, κι αν μπορεί να χρησιμοποιήσει δημιουργικά αυτές του τις αντιλήψεις.

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα σημάδια μας δείχνουν ότι δεν έχουμε μπροστά μας μια περαστική δυσκολία, αλλά κάτι που ίσως χρειαστεί τη βοήθεια ειδικού; Θα περιγράψουμε εδώ κάποια συμπτώματα η σημεία τα οποία αν εντοπιστούν μπορούν να βοηθήσουν να προλάβουμε σοβαρότερες καταστάσεις. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσει κάποιος που εμφανίζει διαταραχή διαγωγής, μια έφηβη που βιώνει επακόλουθα κακοποίησης, κάποιος που έχει χαρακτηριστικά μεθοριακής διαταραχής η που αναπτύσσει νευρική ανορεξία. Θα μιλήσουμε τέλος για τις λεγόμενες ψυχωτικές διαταραχές, προβλήματα που τρομάζουν αλλά που είναι στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίσιμα.


Ο Μιχαήλ Μουτούσης είναι ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής. Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την κλινική πρακτική, ιδίως δε με τις διαταραχές προσωπικότητας και τις ψυχώσεις. Τώρα ασχολείται με την ψυχιατρική έρευνα. Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη 18 χρονών και ένα γιό 15 χρονών. Είναι μέλος του Κολλεγίου των Ψυχιάτρων της Αγγλίας, όπου έκανε τις σπουδές του. Έχει B.Sc. στην Φυσική και M.Sc. στην Φυσιολογία και στην Ψυχιατρική. Στο Ph.D. του εξέτασε στους ψυχολογικούς μηχανισμούς που συνεισφέρουν στις καταδιωκτικές ιδέες. Έχει επίσης CCT (subspecialty) στην ψυχοθεραπεία ψυχοδυναμικής κατεύθυνσης. Δεν ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη σχολή. Έχει επιρρεαστεί όμως ιδιαίτερα από την θεραπεία νοητικοποίησης (Mentalization-based therapy) και την προσέγγιση Θεραπευτικών Κοινοτήτων, με την έμφασή της στην ομαδική ψυχοθεραπεία.

Μετά το τέλος της ομιλίας θα υπάρξει χρόνος για ερωτήσεις και ανοιχτή συζήτηση.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.