Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011

Εγκαίνια της έκθεσης καλαποδιών της εικαστικού Κάτιας Ζαφειριάδου (kAfeira) με τίτλο, "Δρόμοι της Ανατολής".


Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, στα πλαίσια των εορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης, πραγματοποιεί τα εγκαίνια της έκθεσης καλαποδιών της εικαστικού Κατηφένιας Ζαφειριάδου (kAfeira), με τίτλο

«Δρόμοι της Ανατολής»

Η Ξάνθη βρίσκεται στο μεταίχμιο δύο μονοπατιών Ανατολής και Δύσης.

Το έργο αναπαριστά ένα παζάρι: το κατεξοχήν σημείο συνάντησης πολιτισμών και ανθρώπων διαφορετικής ίσως κουλτούρας, που συνδέονται όμως από τις ίδιες απλές καθημερινές ανάγκες: λίγο τσάι, λίγο ψωμί, λίγη ανθρώπινη επικοινωνία. Επομένως είναι το τόπος που οι διαφορές γεφυρώνονται και οι ομοιότητες μεταξύ των ανθρώπων παγιώνονται. Το «καλαπόδι» σ’ αυτό το αέναο «γίγνεσθαι» συμβολίζει τις προσωπικές πορείες απλών ανθρώπων που συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε «ιστορία».

«Η Καφείρα είναι μανιώδη συλλέκτης καλαποδιών ή άλλων αντικειμένων, τα οποία οι περισσότεροι από εμάς τα θεωρούμε άχρηστα, για την ίδια, όμως, είναι πολύτιμη πρώτη ύλη, που θα μεταμορφώσει αργότερα σε έργο τέχνης. Όλα αυτά, αφού τα επεξεργαστεί, όπως η ίδια κρίνει, τα τοποθετεί σε ειδικές θέσεις, τα ομαδοποιεί, σχεδόν τα αρχειοθετεί σε χώρο του σπιτιού της. Τη φαντάζομαι σε ένα μεγάλο δωμάτιο γεμάτο καλαπόδια. Καθώς μου αναλύει το σκεπτικό της έκθεσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας κάμποσες μέρες πριν τα εγκαίνια της, γίνεται όλο και πιο φανερή η αγάπη της για αυτό που κάνει».

Χάιδω Σκανδύλα/ 17 Μαρτίου 2010 | SUNDAY


Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.

Διάρκεια έκθεσης: 2/9 έως 23/9
Ώρες λειτουργίας: 10:00-13:00, 18:00-21:00


Χορηγός επικοινωνίας


Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.