Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011-Πρόσκληση – πρόκληση για τη δημιουργία Λεσχών Ανάγνωσης στο Νομό Ξάνθης.


Δηλώσεις συμμετοχής από Δευτέρα 6 Ιουνίου έως Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011: στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης τηλ.: 2541022415, στη Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης τηλ.: 2541029282, στην κ. Πυργελή Δήμητρα (βιβλιοπώλης) τηλ.: 2541072363, στην κ. Χρυσανίδου Αθανασία (συντονίστρια του προγράμματος) τηλ: 6974359492


Στη Λέσχη Ανάγνωσης θέση έχουν όλοι οι άνθρωποι που αγαπούν το διάβασμα, ανεξάρτητα από ηλικία, διαφορετικότητα, ιδιότητα ή πτυχία.

Η Λέσχη ανάγνωσης είναι μια ομάδα που συναντιέται συστηματικά, με κάποιο πρόγραμμα, για να συζητήσει βιβλία που διάβασαν τα μέλη της, ύστερα από κοινή συμφωνία. Είναι μια ομάδα ανθρώπων, την οποία συνδέουν η αγάπη, ο ενθουσιασμός για τα βιβλία και η δημιουργική συζήτηση γύρω από αυτά. Συναντήσεις σταθερές-συνήθως μια φορά το μήνα- και ίσως και ο τόπος της συνάντησης( αν το επιθυμούν όλοι).


Τα μέλη της Λέσχης:

απολαμβάνουν μια ωραία συζήτηση γύρω από το βιβλίο, το θέμα η την ενότητα που διάλεξαν με αφορμή τα βιβλία, χαίρονται την ψυχική επαφή και επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, μοιράζονται το πάθος τους για το διάβασμα, διοργανώνουν δραστηριότητες που τους ευχαριστούν και με αυτό τον τρόπο αξιοποιούν δημιουργικά μέρος από τον ελεύθερό τους χρόνο.


Η Λέσχη Ανάγνωσης είναι η επιστροφή στα βιβλία.

Το βιβλίο παρουσιάζεται σαν αντικείμενο συζήτησης μιας παρέας, μιας τάξης, ενός Συλλόγου, μιας ομάδας. Το συναίσθημα που παραμένει μετά την ανάγνωση εξωτερικεύεται. Δεν είναι πια υπόθεση ενός αλλά μιας ομάδας ανθρώπων.

Φεύγουμε από την αποκλειστική προσωπική ανάγνωση και τη σιωπή και μεταφερόμαστε στη συλλογική συζήτηση και δραστηριότητα με σκοπό να έρθουμε με αυτόν τον τρόπο πιο κοντά στο βιβλίο και την ουσία του. Να εμβαθύνουμε σ’ αυτό και παράλληλα και στην ψυχή μας.


Οι συμμετέχοντες σε Λέσχη Ανάγνωσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Σεπτέμβριο:

  • σεμινάριο για τον τρόπο οργάνωσης των Λεσχών και το ρόλο του συντονιστή,

  • βιωματικά εργαστήρια με και για το βιβλίο,

  • επικοινωνιακά εργαστήρια για τα μέλη της ομάδας.

Η δημιουργία και λειτουργία των Λεσχών Ανάγνωσης υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «προώθηση της ανάγνωσης-εκσυγχρονισμός των βιβλιοθηκών στο Νομό Ξάνθης» που υλοποιείται από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. και το Ε.ΚΕ.ΒΙ.

Χρυσανίδου Αθανασία

Εμψυχώτρια
Συντονίστρια του προγράμματος


Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.