Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

Σάββατο 02 και Κυριακή 03 Ιουλίου 2011-Διήμερο Σεμινάριο Θεραπείας Gestalt και Κίνησης με θέμα: "Άφημα ή κράτημα στο σώμα και την ψυχή.

Συντονίζουν η Σταυρούλα Σεχλίδου, ψυχολόγος, κοιν. λειτουργός, εκπ. ψυχοθεραπεύτρια Gestalt και ο Κωνσταντίνος Κατσαμάκης, κινησιολόγος, χορευτής, δάσκαλος χορού.

Σάββατο 02 και Κυριακή 03 Ιουλίου 2011.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους θέλουν να αναζητήσουν νέους τρόπους επαφής με την ψυχή και το σώμα τους, σε επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους ψυχικής υγείας, σε χορευτές και σε όσους ασχολούνται με το σώμα στη δουλειά τους. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία με τον χορό και την κίνηση. Απαραίτητη η άνετη ένδυση.

Κόστος συμμετοχής για το διήμερο: 100 €*

Δηλώσεις συμμετοχής:

  • Ίδρυμα Θρακικής. Τέχνης & Παράδοσης: 25410 26635-29282

  • Σεχλίδου Σταυρούλα: 6947605065

  • Κατσαμάκης Κωνσταντίνος: 6945729254

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (20 άτομα), απαραίτητη η καταβολή του 30% του ποσού συμμετοχής 10 μέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

*Ειδικές τιμές για φοιτητές, μαθητές της Ακαδημίας Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και ανέργους.


«το σώμα είναι σοφότερο από τους βαθύτερους συλλογισμούς σου..». Friedrich Nietzche.

Οι απολαύσεις και η ικανοποίηση των αναγκών μας μας βοηθούν να διατηρήσουμε ένα επίπεδο ποιότητας ζωής και μια εσωτερική αρμονία. Όλο αυτό συμβάλλει στην υγεία και στην ισορροπία μας. Πως μπλοκάρουμε όμως και πως προάγουμε αυτές τις δυνατότητες μας; Πόσο ικανοποιούμαστε; Πόσο συμμετέχει στη διαδικασία αυτή το σώμα μας;

Στον δρόμο για την απόλαυση….. αφήνομαι να κρατηθώ; Aφήνομαι να κρατήσω; Kρατιέμαι να αφεθώ; Kρατιέμαι να αφήσω;....

Η εργασία με το σώμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας Gestalt. Η ίδια η προσωπική ιστορία της ζωής του ανθρώπου είναι μια ιστορία που στο σύνολό της είναι αποθηκευμένη στο σώμα. Συναισθηματικές συγκρούσεις και θέματα ζωής αναδύονται όχι μόνο διανοητικά και λεκτικά, αλλά και μέσω της σωματικής εμπειρίας.

Το σώμα είναι γεμάτο από δυναμική ενέργεια. Έχει όλη τη δύναμη και τη δυνατότητα να την μετατρέπει σε κινητική ενέργεια με την καρδιά να χτυπάει ασταμάτητα, για να μας θυμίζει πως είμαστε ζωντανοί, το οξυγόνο να ρέει συνέχεια μέσα του, δίνοντας τροφή στους μύες και τα οστά.

H στάση του σώματος είναι πάντα σε ετοιμότητα να μετακινηθεί και να αλλάξει μορφή. Αλλάζοντας «μορφή» μπορώ να «αλλάξω».

Στο σεμινάριο αυτό θα δούμε τις θεωρητικές προεκτάσεις του θέματος και μαζί θα ανακαλύψουμε τους τρόπους που έχει το σώμα να μετατρέπει την δυναμική ενέργεια σε κινητική και να την επικοινωνεί με το περιβάλλον. Αφήνοντας ότι δεν του χρειάζεται και κρατώντας αυτά που θέλει βρίσκει τον δικό του προσωπικό «χορό» και συναντιέται με τον «χορό» των άλλων, σε μια «χορο-γραφία» γεμάτη από συναισθήματα, εικόνες και αλλαγές.. Μέσα από πειραματισμούς, που εμπεριέχουν την κίνηση και την μεθοδολογία της θεραπείας Gestalt θα δοκιμάσουμε να κινητοποιήσουμε ενεργότερα το σώμα, επαναφέροντας στο παρόν αποξενωμένες πτυχές του εαυτού μας. Στόχος είναι να βιώσουμε τις δυνατότητες του σώματος μας, να αντιληφθούμε ότι μπορεί να γίνει πηγή ευχαρίστησης και να συνειδητοποιήσουμε ότι το σώμα μας αποτελεί μέσο σύνδεσης για να επικοινωνούμε με την ψυχή μας και με τους άλλους, να ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο που μας περιβάλλει και με την ομορφιά που μπορούμε να βρούμε στη σχέση μας με τους άλλους.


H Σταυρούλα Σεχλίδου είναι ψυχολόγος, κοιν. λειτουργός και εκπ. ψυχοθεραπεύτρια Gestalt. Έχει εργαστεί σε φορείς, αλλά και ιδιωτικά, έκανε συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία σε άτομα και ομάδες στην Κρήτη, την Πάτρα και την Ξάνθη. Έχει εργαστεί στον τομέα της πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών, με ψυχιατρικούς ασθενείς, στην τοπική αυτοδιοίκηση, συμμετείχε στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ευρωπαϊκών κοινωνικών προγραμμάτων, στην υλοποίηση ερευνών και στην σύσταση γυναικείων συνεταιρισμών. Συμμετείχε με παρουσιάσεις σε ομιλίες, ημερίδες και συνέδρια. Συνεργάζεται με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Ξάνθης και εκπαιδευτικούς φορείς.


Ο Κωνσταντίνος Κατσαμάκης σπούδασε χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με ομάδες σύγχρονου χορού, το χοροθέατρο του κρατικού θεάτρου βορείου Ελλάδος, το ελληνικό φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, και με εικαστικούς καλλιτέχνες και δημιουργούς σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Επίσης συνεργάζεται με σκηνοθέτες σε θεατρικές παραγωγές ως χορογράφος και κινησιολογικός σύμβουλος. Από το 2006 διδάσκει τεχνική σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμό σε ενήλικες χορευτές, και ερασιτέχνες που δουλεύουν με το σώμα, καθώς και κίνηση σε ηθοποιούς. Τα τελευταία χρόνια, συνεργάζεται με ψυχοθεραπευτές Gestalt σε σεμινάρια ψυχοθεραπείας και κίνησης. Παρακολουθεί σεμινάρια χοροθεραπείας με την μέθοδο της πρωτόγονης έκφρασης και την μέθοδο της πειραματικής σωματικής εργασίας.

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.