Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011-Ημερίδα με θέμα, "Η Θράκη. Γλώσσα και Πολιτισμός".

Η Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης πραγματοποιούν εκδήλωση-ημερίδα* την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011 και ώρα 8:00 μ.μ. με θέμα:

«Η Θράκη. Γλώσσα και Πολιτισμός»

Πρόγραμμα Ημερίδας:

  • Χαιρετισμός της Προέδρου του Ι. Θ. Τ. Π. κυρίας Βιργινίας Τσουδερού. Θα αναγνώσει ο κ. Σοφιανός Ουτατζής

Eισηγήσεις:
  • Γεώργιος Δολιανίτης, Συγγραφέας-πρ. Σχολάρχης με θέμα: «Τα 10 χρόνια της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς»

  • Βασίλειος Φίλιας, π. Πρύτανης Παντείου Παν/μίου με θέμα: «Η Ιδιαιτερότητα και η Σημαντικότητα της Ελληνικής Γλώσσας»

  • Αχιλλέας Λαζάρου, Ρωμανιστής-Βαλκανολόγος με θέμα: «Η Θράκης διαχρονικά»

  • Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, Επιχειρηματίας με θέμα: « Η Γλώσσα των Πομάκων»

*Συντονίστρια της συζήτησης η κα Αριστέα Σιδέρη-Τόλια, Καθηγήτρια Παν/μίου


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Ο Γεώργιος Δολιανίτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1962 ίδρυσε στην Αθήνα το «Κέντρο Σπουδών και Ερευνών Γ.Ι. Δολιανίτη», ασχολήθηκε αποκλειστικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τη μορφή κυρίως των Ελεύθερων Σπουδών και με τομείς που δεν εθεραπεύοντο από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας: Ψυχολογία, Λογοτεχνία, Επικοινωνιολογία, Ανατολικές Γλώσσες κ.λ.π.

Η Βιβλιοθήκη Γ.Ι. Δολιανίτη αριθμεί 70.000 τόμους σπανίων βιβλίων, φυλλαδίων και εντύπων που αναφέρονται στην Ελληνική Μυθολογία, Ιστορία, Γλώσσα, Λογοτεχνία, τον Εξω-Ελλαδικό Ελληνισμό, και τον Τύπο. Ο Γ. Δολιανίτης υπήρξε Εκδότης – Διευθυντής των Περιοδικών «Λογοτεχνικά Χρονικά» και «Ψυχολογία».

Είναι Πρόεδρος και Μέλος Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων και Επιτροπών, σε Εθνικό και Διεθνές Επίπεδο.

Το 1992, στην επέτειο των 100 χρόνων του, το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης τίμησε τον Γ. Δολιανίτη για την προσφορά του στο Κίνημα Ειρήνης.ΑΧ. Γ. ΛΑΖΑΡΟΥ

Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά τριετή μετεκπαίδευση στο Εσωτερικό αναγορεύθηκε διδάκτωρ με άριστα. Επίσης επί τριετία ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) ειδικεύθηκε στην Ιστορία, Γλωσσολογία, Εθνολογία Χερσονήσου του Αίμου και Ρουμανίας σε τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα της Γαλλίας και εκλέχθηκε εντετ. Καθηγητής στο 4ο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (charge de cours a la Sorbonee-Paris IV) στον τομέα της Βαλκανικής Ρωμανολογίας και Ρουμανικής Διαλεκτολογίας.

Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως επί Εθνικών Θεμάτων, ιδρυμένης από τον ακαδημαϊκό Μ. Στασινόπουλο. Διδάσκει στις Παραγωγικές Σχολές, Σχολή Εθνικής Άμυνας και τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, από την Ακαδημία Αθηνών με βραβείο, από την Εκκλησία της Ελλάδος με τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου.ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα.

Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα, Θεωρητικά Οικονομικά στο Μόναχο, Κοινωνιολογία στο Μόναχο και το Αμβούργο, Κοινωνική Ψυχολογία στο Αμβούργο και Οικονομικά της Ανάπτυξης στο Λονδίνο.

Εξελέγη καθηγητής Κοινωνιολογίας στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, ιδρυτής και Πρόεδρος του τμήματος κοινωνιολογίας, καθώς και Πρύτανης του ιδίου Πανεπιστημίου.

Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συντονιστικού Κέντρου Διευρωπαϊκών Ερευνών της Βιέννης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Συνέγραψε και εξέδωσε είκοσι τρία βιβλία και μελέτες Επιστημονικού και Πολιτικού Περιεχομένου και έχει δημοσιεύσει 600 περίπου άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο και υπήρξε συνεκδότης των περιοδικών «Νέα Οικονομία» και «Οικονομία και Κοινωνία».

Διευθύνει δύο σειρές βιβλίων στις εκδόσεις Παπαζήση και το περιοδικό της Πολεμικής Αεροπορίας «Αεροπορική Επιθεώρηση».

Διδάσκει στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολέμου της Αεροπορίας και το «Εργαστήρι Δημοσιογραφίας».


ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου και δίδαξε για 5 χρόνια ως βοηθός καθηγητή στατική και σιδηρές κατασκευές.

Το 1974 ίδρυσε την Εταιρεία κατασκευών ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. στην οποία είναι μέχρι σήμερα κύριος μέτοχος και πρόεδρος Δ.Σ.

Σήμερα η ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. έχει εξελιχθεί σε Όμιλο Εταιρειών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στην Βουλγαρία, στην Ουκρανία, στην Αίγυπτο και στην Ρωσία. Πέραν των κατασκευών δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ακινήτων, την βιομηχανία και την ενέργεια με 2000 και πλέον εργαζόμενους. Πέραν της συνεχούς επιχειρηματικής δράσης ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου έχει συμμετάσχει στην ευρύτερη αναπτυξιακή εξέλιξη της περιοχής.

Σημαντική είναι η συμμετοχή του σε κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις. Έχει υιοθετήσει 24 παραμεθόρια χωριά, έχει ιδρύσει και χρηματοδοτήσει πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, έχει συμβάλλει στην προβολή της Ελληνικής Παιδείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει βοηθήσει στην κοινωνική εξέλιξη και ανάπτυξη των Ρόμα και των Πομάκων και έχει συμβάλλει στην διαφύλαξη κειμηλίων του Αγίου Όρους.

Για την γενικότερη επιχειρηματική και κοινωνική του προσφορά έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Abertay Dundee Σκοτίας, έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το χρυσό μετάλλιο, ως και από τους Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως και Ιεροσολύμων, και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Το 2004 τιμήθηκε με το ανώτατο μετάλλιο της Οδησσού, για την συνεισφορά του στην οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της πόλης.


Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π» στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.


Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.