Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

Σάββατο 14 Μαΐου 2011-Παρουσίαση βιβλίου και workshop με την συγγραφέα παιδικών βιβλίων κα. Μαρία Πετκανοπούλου.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος «προώθηση της ανάγνωσης – εκσυγχρονισμός των βιβλιοθηκών στο Ν. Ξάνθης» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, το Σάββατο 14 Μαΐου 2011, στις 11:00 το πρωί στην βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, τα Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών παρουσιάζουν την συγγραφέα κα. Μαρία Πετκανοπούλου και το βιβλίο της

«Ο μικρός ζωγράφος των βράχων»

«Στην Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή μεταφέρει πειστικότατα τους μικρούς αναγνώστες, η ιστορία του Ποκ, μικρού παιδιού που γεννήθηκε και ζει στη σπηλιά. Καθώς ο Ποκ είναι ακόμη μικρός και δεν τον παίρνουν οι μεγάλοι άνδρες στο κυνήγι, του δίνεται η ευκαιρία να παρατηρήσει τον κόσμο που τον περιβάλλει και τα θαύματα της φύσης. Έτσι ανακαλύπτει τη μαγεία των χρωμάτων και την έμφυτη τάση του να αποτυπώνει όπως μπορεί όσα βλέπει. Με τη βοήθεια του σοφού παππού μαθαίνει να δημιουργεί τις δικές του ζωγραφιές στους βράχους…..

Η αναφορά στα πανάρχαια καλλιτεχνήματα που βρέθηκαν σε σπηλιά, ευρήματα που μας αποκαλύπτουν τους πολιτισμούς της εποχής εκείνης είναι σαφώς τεκμηριωμένη .

Η Μαρία Πετκανοπούλου προσφέρει χωρίς ίχνος διδακτισμού πολύτιμη γνώση στους μικρούς αναγνώστες, με όχημα μια εξαιρετικά τρυφερή και καλογραμμένη ιστορία, ένα πραγματικό λογοτέχνημα».

Με αυτά τα λόγια τίμησαν τη συγγραφέα στην απονομή του βραβείου «Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου» από τον κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου-Ελληνικό τμήμα ibby το 2011.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Μαρία Πετκανοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1960 όπου ζει με την οικογένεια της και εργάζεται ως Νηπιαγωγός. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας-Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Έγραφε πάντα τα θεατρικά για τις γιορτές της τάξης της πριν αρχίσει να γράφει παραμύθια.
Από μικρή ονειρευόταν ταξίδια και με πάθος προσπαθούσε να γνωρίσει το χθες για να καταλάβει το σήμερα. Μη μπορώντας σε εκείνη την ηλικία να ταξιδεύει οργάνωνε ταξίδια του νου σε χρόνους περασμένους. Κάθε πρωί περνώντας από τα Τείχη της Άνω Πόλης για να πάει στο σχολείο έστηνε ατελείωτες κουβέντες με ανθρώπους του παρελθόντος ρωτώντας τους πού ζούσαν, πώς ένιωθαν, πότε έζησαν και γιατί έφτιαξαν τα κάστρα. Όταν άρχισε να διαβάζει και αργότερα να ταξιδεύει συνέχισε τις συνομιλίες σε σπήλαια , σε μουσεία και σε αρχαιολογικούς χώρους με κάθε τι που κουβαλούσε μέσα του λίγη από την ψυχή του δημιουργού ή του κατόχου του. Μέχρι που διάβασε για την ανακάλυψη του πρώτου σπηλαίου με βραχογραφίες…

Από τότε η εποχή των ανθρώπων των σπηλαίων έγινε το πάθος της…

Το βιβλίο της «Ο μικρός ζωγράφος των βράχων» εκδόθηκε από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο τον Απρίλιο του 2010.

Είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Ασχολείται με τον σχεδιασμό επιτραπέζιων παιχνιδιών και είναι εισηγήτρια σε βιωματικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για τα επιτραπέζια παιχνίδια στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Μετά το τέλος της βιβλιοπαρουσίασης θα ακολουθήσει εργαστηριακός εργασιακός κύκλος (workshop) για τους μικρούς μας φίλους, με εκπαιδεύτριες των εργαστηρίων του Ιδρύματος και την συμμετοχή της κας. Πετκανοπούλου και θέμα τις βραχογραφίες.


Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.