Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010-Εκδήλωση στα πλαίσια μνήμης των θυμάτων και των αγνοουμένων της Τουρκικής εισβολής στη Κύπρο το 1974.

Την Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010, στις 20:30, ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, τις εκδόσεις «Σπανίδης» και το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στην Βόρειο Ελλάδα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τα θύματα και τους αγνοούμενους της Τουρκικής εισβολής στη Κύπρο το 1974, πραγματοποιούν ομιλία του διακεκριμένου φιλόλογου-συγγραφέα και ιστορικού κ. Γιάννη Σπανού με θέμα:


«Κύπρος, ένας τόπος μαρτυρίου αλλά και συνεχούς
προσφοράς στους εθνικούς αγώνες»

Ο Γιάννης Σπανός είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Ελληνισμού της Κύπρου. Γεννήθηκε στην Γιαλούσα της κατεχόμενης σήμερα Καρπασίας το 1939.
Φιλόλογος, ιστορικός, δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συνεργάτης ραδιοτηλεοπτικών δικτύων και εφημερίδων της Κύπρου και της Ελλάδας, σεναριογράφος 20 ιστορικών ντοκιμαντέρ που διεύθυνε τη σκηνοθεσία και την παραγωγή τους. Χιλιάδες κείμενά του δημοσιεύτηκαν στην Κύπρο και στην Ελλάδα.
Διετέλεσε αρχισυντάκτης εφημερίδων της Λευκωσίας και ανταποκριτής εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Το 1994 αποσπάστηκε στο ΣΙΜΑΕ «Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α» (Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού) ως ο ιστορικός ερευνητής, αναλυτής και συγγραφέας μέχρι το 2002.
Εκλέχτηκε ομόφωνα τακτικό μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Κριτικών Λογοτεχνίας (Ελληνικού Κέντρου) Association Internationale Des Critiqes Litteraires. Μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών Κύπρου και της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου. Μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Συγγραφέων ΠΕΝ.
Συγγραφέας 26 φιλολογικών και ιστορικών βιβλίων και μυθιστορημάτων. Ιστορικά δράματά του, ανεβάστηκαν σε στάδια της Λευκωσίας και αλλού. Έργα του μεταφράστηκαν από το ΣΙΜΑΕ στα αγγλικά. Το δράμα του «Γρηγόρης Αυξεντίου» μεταφράστηκε στα αγγλικά και στα ρωσικά κι έγινε χορόδραμα για τη διεθνή σκηνή.
Έχει τιμηθεί πολλάκις για τις μελέτες του, και η πιο πρόσφατη βράβευσή του, ήταν το 2008, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ιστορικής Μελέτης, για το βιβλίο του: «Οι Κύπριοι στους αγώνες του Έθνους». Επίσης φέτος βραβεύτηκε με τα δύο πρώτα βραβεία σε πανελλήνιο διαγωνισμό για τα βιβλία του : το δράμα «Το χρέος» που είναι ιστορικό δράμα και το ιστορικό μυθιστόρημα «Μάρκος Βρανάς ο εκδικητής της Σμύρνης».

Έχει τιμηθεί πολλές φορές για την προσφορά και το πολιτισμικό του έργο.


Η εκδήλωση πραγματοποιείται στη καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.

Μοιραστείτε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.