Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010

Παρουσίαση του βιβλίου του απόστρατου αξιωματικού-συγγραφέα Ηλία Κοτρίδη, "Ρούπελ".

Την Δευτέρα 19 Απριλίου 2010, στις 20:00, το βιβλιοπωλείο-εκδόσεις «Σπανίδης» και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσιάζουν το βιβλίο του απόστρατου αξιωματικού κ. Ηλία Λαζάρου Κοτρίδη με τίτλο:


«Ρούπελ»


«Το μόνο βιβλίο που γράφτηκε αποκλειστικά για το «Ρούπελ» με αναλυτικές περιγραφές και χειρόγραφα πολεμιστών. Η ιστορία του «Ρούπελ» όπως την έγραψαν οι πρωταγωνιστές του με στοιχεία και περιστατικά τα οποία δεν καταγράφηκαν ποτέ.
Αυτοί που έκαναν τους Γερμανούς να υποκλιθούν μπροστά τους και να τους αποδώσουν τιμές νικητών.»


Ο Ηλίας Λαζάρου Κοτρίδης γεννήθηκε στο χωριό Χριστός, του Νομού Σερρών, το 1954 και παρακολούθησε τα πρώτα του γράμματα στο σχολείο του χωριού του.
Αποφοίτησε από το 2ο εξατάξιο Γυμνάσιο Σερρών και συνέχισε τις σπουδές του μέχρι το 1975 οπότε και τις περάτωσε αποκτώντας πτυχίο λογιστού.
Την επόμενη χρονιά κατατάχθηκε στο στρατό και αποστρατεύθηκε το 2009.
Διοίκησε το οχυρό ΡΟΥΠΕΛ επί δύο έτη. Κατά την διάρκεια της εκεί υπηρεσίας του ήρθε σε επαφή με ζώντες πολεμιστές του οχυρού από τους οποίους άκουσε και έμαθε πολλά για την αντίσταση κατά των Γερμανών.
Τις αναμνήσεις αυτές κατέγραψε σε βιβλίο με τίτλο ΡΟΥΠΕΛ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ, αξιολογημένο και εγκεκριμένο από το ΓΕΣ.
Είναι τακτικό μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων Ελλάδος και ασχολείται με πολιτιστικά θέματα του Ποντιακού Ελληνισμού.
Είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. και γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης Σερρών.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Ρωμανίδης Ιωάννης, φιλόλογος
  • Γερματζίδης Νικόλαος, εκπαιδευτικός
  • Φωτιάδης Νικόλαος, αντιστράτηγος ε.α.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην καπναποθήκη «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.