Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη με τίτλο, "Στο Όνομα της Προσφυγιάς".

Την Παρασκευή 16 Απριλίου 2010, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», και τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», παρουσιάζουν τον συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη και το τελευταίο του βιβλίο,

«Στο όνομα της προσφυγιάς. Από τα δακρυσμένα χριστούγεννα του 1922 στην αβασίλευτη δημοκρατία του 1924»

Σε συνέχεια του βιβλίου του "Δακρυσμένη Μικρασία 1919-1922: Τα χρόνια που συντάραξαν την Ελλάδα", το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο, ο Βασίλης Τζανακάρης με τον γνωστό χειμαρρώδη του λόγο φωτίζει αυτή τη σκοτεινή σελίδα της νεοελληνικής ιστορίας ανατρέχοντας σε πηγές της εποχής.
Ο συγγραφέας επιχειρεί στο έργο του να ρίξει φως στη διετία από το φθινόπωρο του 1922 και τον ερχομό των προσφύγων της Θράκης μέχρι την πρώτη αβασίλευτη δημοκρατία τον Απρίλιο του 1924. «Είναι ένα βιβλίο μνήμης, ιστορίας, πόνου και δακρύων. Ωστόσο, όταν κοιτάζεις αυτά τα θέματα από μια χρονική απόσταση αρκετών δεκαετιών δεν δικαιούσαι να μιλάς για δάκρυα, οπότε ο πόνος εξακολουθεί να μένει αλλά γίνεται πια ένας ιστορικός πόνος, διαχρονικός», εξήγησε ο Βασίλης Τζανακάρης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Στις 570 και πλέον σελίδες του βιβλίου «Στο όνομα της προσφυγιάς» ο συγγραφέας αναφέρεται μεταξύ άλλων στον ερχομό των προσφύγων, στα στρατιωτικά κινήματα εκείνης της εποχής και στη συνθήκη της Λοζάνης, γεγονότα ιδωμένα μέσα από τα μάτια των απλών ανθρώπων. Το κείμενο πλαισιώνεται από άγνωστο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων και σκίτσα εκείνης της εποχής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Βασίλης Ι. Τζανακάρης γεννήθηκε στην Πεντάπολη το 1944, αλλά μεγάλωσε και έζησε στην πόλη των Σερρών. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Α.Π.Θ. και από τα δεκάξι του χρόνια ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Εξέδωσε τρεις εφημερίδες και δεκατέσσερα βιβλία. Από το 1975 μέχρι και σήμερα, για είκοσι επτά ολόκληρα χρόνια, εκδίδει το μηνιαίο σερραϊκό περιοδικό Γιατί. Υπήρξε από τους πρωτοπόρους στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, με τα οποία ασχολήθηκε επί σειρά ετών. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων και της Ένωσης Συγγραφέων Μακεδονίας-Θράκης. Κείμενα, μελέτες, ποιήματα και συνεντεύξεις του υπάρχουν δημοσιευμένα σε πολλές εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο του Δακρυσμένη Μικρασία 1919-1922 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το 2008.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκος Μπόλαρης και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κα. Πένυ Καμπάκη-Βουγιουκλή.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) και του βιβλιοπωλείου «Τζελέπη», στην καπναποθήκη «Π» στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.