Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010-Ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης μιλάει στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης (Δ.Ε.Α.Ξ.), φιλοξενούν στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών Ξάνθης, τον καταξιωμένο Έλληνα σκηνοθέτη κ. Παντελή Βούλγαρη στην εκδήλωση με θέμα:

«Κινηματογράφος και Ιστορία»

«Ο κινηματογράφος συχνά μπαίνει στα χωράφια της Ιστορίας. Ποια μπορεί να είναι η σχέση τους; Η αλήθεια μιας ταινίας και η αλήθεια της Ιστορίας. Πόσο συνδέονται και πόσο ξεχωρίζουν; Μήπως συγκρούονται;
Σκέψεις και παρατηρήσεις από την εμπειρία μου στις ταινίες «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Χάπυ Νταίη», «Πέτρινα Χρόνια», «Ψυχή Βαθιά».
Ερωτήματα που με απασχόλησαν και ελπίζω στην Ξάνθη να βρω απαντήσεις…»

Παντελής Βούλγαρης


Σύντομο βιογραφικό
Ο Παντελής Βούλγαρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940.
Σπούδασε κινηματογράφο στην Σχολή Σταυράκου, όπως οι περισσότεροι από τους σκηνοθέτες της νέας γενιάς.
Το κινηματογραφικό του βάπτισμα το πήρε ξεκινώντας από διάφορες ειδικότητες στα στούντιο του Φίνου, δίπλα στον δάσκαλο του Ντίνο Δημόπουλο, μέχρι να φτάσει στη θέση του βοηθού σκηνοθέτη. Το 1965 που συμμετέχει με την πρώτη του μικρού μήκους στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι μια χρονιά καθοριστική για το ελληνικό σινεμά, καθώς έχουμε πολλούς νέους δημιουργούς που κάνουν το κινηματογραφικό τους ντεμπούτο. Η επόμενη μικρού μήκους που κάνει, ο Τζίμης ο τίγρης το 1966, βραβεύεται. Όμως αίσθηση προκαλεί "Το προξενιό της Άννας", η πρώτη του μεγάλου μήκους, που τον καθιερώνει σαν δημιουργό και αρχίζει μια πετυχημένη πορεία στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ.
Ο Παντελής Βούλγαρης παρόλο που ανήκει στην καινούργια γενιά των σκηνοθετών που ανανέωσαν τον ελληνικό κινηματογράφο δεν έρχεται σε ρήξη με τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και τους δημιουργούς του. Με το έργο του δεν συμμετέχει σε αυτόν τον πλαστό διαχωρισμό που επιχείρησαν άλλοι δημιουργοί της νέας γενιάς, με παταγώδη αποτυχία. Καταφέρνει στις ταινίες του, να συνδυάζει υψηλή κινηματογραφική αισθητική, με θεματική προσιτή στο πλατύ κοινό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στη Ξάνθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.