Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010 -Παρουσίαση του βιβλίου της Μαριάννας Κορομηλά, "Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα".

Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010, στις 19:00, η ομάδα ανάγνωσης του Ιδρύματος Θρακικής τέχνης και Παράδοσης, παρουσιάζει στην αίθουσα της βιβλιοθήκης, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, το βιβλίο της Μαριάννας Κορομηλά,


«Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα»


Το βιβλίο αυτό, είναι ένα ταξίδι και μια βιογραφία. Ο χώρος του, είναι ο κόσμος που ανοίγεται πέρα από τον Βόσπορο και τις Συμπληγάδες. Ο κόσμος της Μαύρης Θάλασσας κι ο ήρωας ανήκει στην τελευταία γενιά των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου.
Μια Οδύσσεια που ξεκινάει από τον πρώτο Βαλκανικό και πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, τη Σοβιετική επανάσταση, τη δημιουργία του νέου Τουρκικού εθνικού κράτους, τον Δεύτερο Μεγάλο πόλεμο, φτάνει ως τον μεταπολεμικό κόσμο μετά τη Συνθήκη της Γιάλτας και μας βοηθάει να γνωρίσουμε, εκτός των άλλων, τον εκτενέστερο χώρο της Θράκης και τον Ελληνισμό από τον Θρακικό ως τον Κιμμέριο Βόσπορο.

«Πολλοί τοποθετούν τον γεωγραφικό χώρο της Οδύσσειας στη Δυτική και Νότια Μεσόγειο. Γνωρίζουμε όμως ότι την εποχή που διαμορφώθηκε το ομηρικό έπος είχαν ήδη αρχίσει οι θαρραλέες προσπάθειες των Ελλήνων για την προσπέλαση του βορειοανατολικού θαλασσινού δρόμου που οδηγεί στη Μαύρη θάλασσα. Γνωρίζουμε ακόμη ότι οι αναγνωριστικές αυτές αποστολές προηγήθηκαν των ταξιδιών που έφεραν τους Έλληνες στη Δύση. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η Οδύσσεια απηχεί πολλές από τις εμπειρίες των πρώτων Ιώνων ναυτικών και των εμπόρων που τόλμησαν να ακολουθήσουν τον πλου της Αργώς και να εξερευνήσουν τα μακρινά και πλούσια μέρη πέρα απ το Αιγαίο.
Το θαυμαστό ταξίδι του Οδυσσέα τοποθειται στον κόσμο που ανοίγεται πέρα από τη Λήμνο, την Ίμβρο και τη Σαμοθράκη.Θα περάσει τον Ελλήσποντο, θα διασχίσει την Προποντίδα ξεγλιστρώντας από τις Σειρήνες, που συμβολίζουν τις ομορφιές της Θάλασσας του Μαρμαρά, θα ξεφύγει από την Καλυψώ που κατοικεί στα Πριγκηπόνησα, και θα φθάσει στον Θρακικό Βόσπορο. Αν καταφέρει να γλυτώσει από τις ρουφήχτρες Σκύλλα και Χάρυβδη...»

Η Μαριάννα Κορομηλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε την επαγγελματική της σταδιοδρομία το 1966, με νεανικές εκπομπές στο κρατικό ραδιόφωνο. Από το 1970 εργάζεται ως ξεναγός και από το 1975 ως παραγωγός εκπομπών στην Ε.ΡΑ. (απ΄όπου εκδιώχθηκε τον Ιούνιο του 2006). Το 1977 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Παρίσι (Ιστορία και Φιλοσοφία). Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών και μέλος της Ελληνικής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ. Συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς και με το ραδιόφωνο του «Σκάι» από το 1991. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών και της Πολιτιστικής Εταιρίας Πανόραμα, όπου από το 1985 διοχέτευσε το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς της, οργανώνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια, κύκλους διαλέξεων, ταξίδια, εκθέσεις, παιδικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις.
Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, για το βιβλίο της «Οι Έλληνες στη Μαύρη θάλασσα» 1991,2002.

Τα μέλη της ομάδας θα συζητήσουν και θα διαβάσουν αποσπάσματα του βιβλίου.
Την ομάδα συντονίζει η Ελένη Εφραιμίδου.


Η συνάντηση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.