Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009-Ομιλία του καθηγητή Αστροφυσικής κ. Κανάρη Τσίγκανου, με θέμα "Από τα Κουάρκς στα Κβάζαρς".

Την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Δ.Π.Θ. και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών-Παράρτημα Ξάνθης, παρουσιάζουν τον καθηγητή Αστροφυσικής, του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κανάρη Τσίγκανο και την ενδιαφέρουσα ομιλία του, με θέμα:


«Από τα Κουάρκς στα Κβάζαρς»


Σήμερα, χάρη στα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας που προχωρά μαζί με την επιστήμη, έχουμε αποκτήσει, μια βαθύτερη αντίληψη της θέσης μας μέσα στο Σύμπαν: από τα τρισεκατομμυριοστά του μέτρου της κλίμακας των στοιχειδών υποατομικών αποστάσεων και Κουάρκς, έως τα δισεκατομμύρια έτη φωτός όπου βρίσκονται οι μακρυνότεροι γαλαξίες και τα Κβάζαρς. Ετσι έχουμε κατανοήσει ότι είμαστε εφήμερα νοήμονα πλάσματα που κατοικούμε έναν μικροσκοπικό πλανήτη ο οποίος περιφέρεται γύρω από το ζωοδότη του Ήλιο, ένα από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια παρόμοια άστρα του γαλαξία μας ο οποίος είναι μέλος ενός από τα πολυάριθμα σμήνη γαλαξιών που πλημμυρίζουν τον ασύλληπτα εκτεταμένο αλλά πεπερασμένο κοσμικό χωροχρόνο. Ακόμη, ότι κοσμική ύλη που εκπέμπει ακτινοβολία, όπως πλανήτες και μεσοπλανητική ύλη, αστέρες και μεσοαοτρική ύλη, σμήνη γαλαξιών, μεσογαλαξιακή ύλη και μελανές οπές, δεν αποτελούν παρά μόνο το 4% της συνολικής ύλης που πιστεύουμε ότι υπάρχει στο Σύμπαν. Ενα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, γύρω στο 23%, είναι η λεγόμενη σκοτεινή ύλη, αγνώστου φύσεως που δεν εκπέμπει καμία ακτινοβολία αλλά η ύπαρξή της προδίδεται από τα αποτελέσματα του βαρυτικού της πεδίου, ενώ το υπόλοιπο 73% αποτελεί τη λεγόμενη σκοτεινή ενέργεια». Στην ομιλία - που θα συνοδευθεί από το απαραίτητο οπτικό υλικό - θα πραγματοποιήσουμε το μακρύτερο αλλά απολαυστικότερο ταξίδι που μπορεί να πραγματοποιήσει ποτέ ο νους του ανθρώπου στο Σύμπαν, στο χώρο από τα μικροσκοπικά Κουάρκς έως τα μακρυνά Κβάζαρς, και στο χρόνο από τη Μεγάλη έκρηξη μέχρι σήμερα.


Ο κ. Κανάρης Τσίγκανος είναι Καθηγητής Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με Πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης (1974), Mάστερς (1976) και Διδακτορικό Φυσικής (1980) από το Πανεπιστήμιο του Chicago (ΗΠΑ). Δίδαξε Φυσική στα Πανεπιστήμια Chicago και Harvard ΗΠΑ, Λουβαίνης Βελγίου, St. Andrews Σκωτίας και Κρήτης. Ήταν επισκέπτης ερευνητής στα στεροσκοπεία Meudon Γαλλίας και Τορίνο Ιταλίας. Είναι συγγραφέας βιβλίων Φυσικής και Αστροφυσικής. Συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Eρευνητικά Προγράμματα και διευθύνει ερευνητική ομάδα στον Τομέα Αστροφυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι από το 2006 εκλεγμένος Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, αντιπρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής και εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Επιστημονική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών στη Φυσική και Αστροφυσική σε διεθνή περιοδικά και έχει διοργανώσει πολλά διεθνή συνέδρια.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π» στη οδό Καπνεργατών 9 στη Ξάνθη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το Διεθνές Έτος Αστρονομίας 2009, που αποφασίσθηκε και υποστηρίζεται από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση, την UNESCO και τον ΟΗΕ.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.