Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009-"Το νεοελληνικό πολιτισμικό πρότυπο στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου"

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.) Ξάνθης, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Ξάνθης και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης πραγματοποιούν την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009, στις 20:00, αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσο με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση του.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει:
Ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ερατοσθένη Καψωμένου με θέμα:

«Το νεοελληνικό πολιτισμικό πρότυπο στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου»


«Η προτεραιότητα που έχει δοθεί ως τώρα στην ιδεολογική ανάγνωση του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, ανεξάρτητα αν οδηγεί σε θετικές ή σε αρνητικές σημασιοδοτήσεις, έχει συσκοτίσει μιαν άλλη ουσιώδη συνισταμένη του έργου του, που είναι η βαθιά και οργανική σχέση που δένει την ποιητική μυθολογία και τα αξιακά του πρότυπα με την ελληνική πολιτισμική παράδοση. Πώς ο ποιητής συνθέτει την τοπική παράδοση με την επαναστατική πρωτοπορία σε ένα ενιαίο κοσμοείδωλο είναι μια από τις σημαντικότερες συμβολές του στο πολιτισμικό επίπεδο. Πρώτα γιατί διαλύει προκαταλήψεις που αντιδιαστέλλουν την προοδευτική ιδεολογία προς την ελληνική παράδοση. Κι ύστερα γιατί δίνει μια απάντηση στον ολοκληρωτισμό της “ολιστικής ομογενοποίησης”, σε μια εποχή που οι πνευματικοί θησαυροί που μας κληροδότησαν οι παραδόσεις των λαών κινδυνεύουν ν' αφανιστούν κάτω από τον παραπλανητικό ευφημισμό της “παγκοσμιοποίησης».

Απαγγελίες ποιημάτων
Οι μαθήτριες του 3ου Λυκείου Ξάνθης Ευαγγελία Μουρβάκη και Ευαγγελία Παπαδοπούλου θα απαγγείλουν ποιήματα του Γ. Ρίτσου
Υπεύθυνη: καθηγήτρια Ιωάννα Νταουντάκη
Μουσική Εκδήλωση
Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια: Κουβέντα μ΄ ένα λουλούδι, Κυκλάμινο, Καρτέρεμα, Δε φτάνει, Την Ρωμιοσύνη μην τη κλαις από τα 18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας, σε ποίηση Γ. Ρίτσου και μουσική Μ. Θεοδωράκη
Υπεύθυνη: καθηγήτρια Ευαγγελία Γκουγκούλη

O Eρατοσθένης Γ. Kαψωμένος, είναι από τα Xανιά της Kρήτης. Διετέλεσε Kαθηγητής Nέας Eλληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Tμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Iωαννίνων και Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής. Πτυχιούχος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, έχει στρέψει την ερευνητική του προσπάθεια στους τομείς της Θεωρίας και της Ερμηνείας της Λογοτεχνίας. Υπήρξε ένας από τους εισηγητές στην Ελλάδα της Δομικής Θεωρίας και της Σημειωτικής (Αφηγηματολογία - Ποιητική - Κοινωνιοσημειωτική), καθώς και της Στατιστικής Υφολογίας. Την τελευταία δεκαετία το ερευνητικό του ενδιαφέρον έχει στραφεί προς τη Θεωρία του Πολιτισμού και την ανάλυση των πολιτισμικών φαινομένων. Είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σημειωτικών Εταιρειών των Βαλκανικών Χωρών και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Διεθνούς Σημειωτικής Εταιρεία. Έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα των Διαπανεπιστημιακών Προγραμμάτων Συνεργασίας, με στόχο την ανάπτυξη των Νεοελληνικών Σπουδών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Με την ευγενική υποστήριξη:

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.