Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009-Ημερίδα με θέμα "Οι Γεωπολιτικές Εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη"

Την Δευτέρα 11 Μαΐου 2009 στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π» ημερίδα με θέμα


«Οι Γεωπολιτικές Εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη»


Εισηγητές της ημερίδας και τα θέματα που θα αναπτύξουν είναι:
Φαίδων Γιαγκιόζης, Δημοσιογράφος - «Τα δολάρια στα Βαλκάνια»
Φάνης Μαλκίδης, Διδάκτορας Κοινωνικών Επιστημών, Λέκτορας του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης - «Ο Αλβανικός εθνικισμός ως βασικός παράγοντας αλλαγών στη Ν.Α. Ευρώπη»
Γιάννης Μήτσιος, Πολιτικός Επιστήμονας, Διεθνολόγος - «Το ενεργειακό σταυροδρόμι της Ν.Α. Ευρώπης και η επίδραση του στις γεωπολιτικές εξελίξεις»
Άγγελος Συρίγος, Νομικός, Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστήμιου - «Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια»

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δρ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Ο Φαίδων Γιαγκιόζης δημοσιογραφεί από το 1958. Κατά καιρούς διετέλεσε διευθυντής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και των γραφείων στη Θεσσαλονίκη των αθηναϊκών εφημερίδων "Ναυτεμπορική", "Βραδυνή", "Ελεύθερος Κόσμος", "Εστία", "Μεσημβρινή", "Απογευματινή", "Ακρόπολις" και στις τοπικές εφημερίδες "Ελληνικός Βορράς", "Θεσσαλονίκη". Συνεργάσθηκε με το CNN και άλλα διεθνή τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα και ταξίδεψε για δημοσιογραφικές αποστολές σ' όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Mont Athos", "Εικόνες της Μακεδονίας" , "Χίλια χρόνια μοναξιά", "Εμείς οι Μακεδόνες" ,"Άθως. Η αθέατη πλευρά", "Η αλήθεια πίσω από την ιστορία", "Θεσσαλονίκη - Πατρίδα χωρίς σύνορα και «Το ξίφος και το νόμισμα»

Ο Φάνης Μαλκίδης είναι διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Ασχολείται με τις εκφάνσεις της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας στον Παρευξείνιο χώρο και τα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Έχει τιμηθεί από το Συμβούλιο Τύπου των Εθνικών Κοινοτήτων του Καναδά για τη συνεισφορά του στην προαγωγή του πολιτισμού και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των Εθνικών Κοινοτήτων.
Ορισμένα έργα του είναι τα εξής:
Οικονομία και κοινωνία στον Παρευξείνιο χώρο.
Ευρωπαϊκή Ένωση και Παρευξείνιος Χώρος.
Πολιτική, οικονομία και κοινωνία στη σύγχρονη Ρωσία.
Όψεις του αλβανικού εθνικού ζητήματος.
Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις
Επίσης έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους:
Μετασχηματισμοί της συλλογικής ταυτότητας των Πομάκων
Aspects of South-eastern Europe and Black Sea

Ο Γιάννης Μήτσιος γεννήθηκε το 1970 στα Γρεβενά, Σπούδασε Δημοσιογραφία και Πολιτικές Επιστήμες στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Αθήνας, συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης και ειδικεύθηκε στις Διεθνείς Σχέσεις και Συγκριτική Πολιτική. Είναι απόφοιτος επίσης της Θερινής πολιτικής ακαδημίας του Bregenz της Αυστρίας σε θέματα Ευρωαμερικανικών Σχέσεων, της ακαδημία Ηγεσίας του Διεθνούς Επιμελητηρίου Νέων στην Ιαπωνία
και του Γαλλικού Κέντρου Διπλωματικών και Στρατηγικών Ερευνών.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ελληνικοί και Διεθνείς προβληματισμοί στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης».
Αρθρογραφεί τακτικά στον αθηναϊκό και περιφερειακό τύπο σε θέματα διεθνών σχέσεων.
Εργάζεται στο χώρο της επικοινωνίας και των δημοσίων Σχέσεων. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιό.

Ο Άγγελος Συρίγος είναι δικηγόρος και επίκουρος καθηγητής του διεθνούς δικαίου και της εξωτερικής πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κάνει τη διδακτορική διατριβή του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στη Βρετανία. Έχει επίσης εργασθεί στο Research Centre for International Law του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Ασχολείται με το διεθνές δίκαιο και την εξωτερική πολιτική με κύρια αντικείμενα το δίκαιο της Θάλασσας, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια και τις μειονότητες.
Έχει εκδώσει δύο βιβλία:
The Status of the Aegean Sea in International Law,
Το Σχέδιο Ανάν: κληρονομιές του παρελθόντος και προοπτικές του μέλλοντος,
Διετέλεσε σύμβουλος επί ελληνοτουρκικών θεμάτων στον Υπουργό των Εξωτερικών της Ελλάδος την περίοδο 1999-2001. Επίσης την περίοδο 2004-2005 εργάσθηκε ως σύμβουλος του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος σε θέματα αναπτυξιακής βοήθειας και καταπολεμήσεως της εμπορίας ανθρώπων. Από τον Οκτώβριο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2009 ήταν Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας επί θεμάτων εκπαιδεύσεως ελληνοπαίδων εξωτερικού και διαπολιτισμικής εκπαιδεύσεως.
Έχει εργασθεί ως Επιστημονικός Συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναθεώρηση της νομοθεσίας στο Μαυροβούνιο και στο Αζερμπαϊτζάν από το 2001 έως το 2003. Είναι εταίρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και του Κέντρου Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου.
Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με το θέμα της οριοθετήσεως της Υφαλοκρηπίδας. Kατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας έχει τιμηθεί με Έπαινο από το Δ’ Σώμα Στρατού στη Θράκη για υπηρεσίες προς τη μειονότητα της Θράκης και με Εύφημο Μνεία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την συνεισφορά του στη δημιουργία πομακικού-ελληνικού λεξικού.
Είναι ιδρυτικό μέλος και την περίοδο 2000-2007 ήταν αντιπρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας. Την περίοδο 2005-2007 ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ιδρύματος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων «Π» στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη, και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Με την ευγενική υποστήριξη:

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.