Τρίτη, 28 Απριλίου 2009

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009-Παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Λουκάτου Αποστολίδου, "Θράκη-Ιστορική ιχνηλασία".

Την Δευτέρα 4 Μαΐου 2009, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ενδοχώρα», ο Όμιλος Κοινωνικού Προβληματισμού Ξάνθης και οι Εκδόσεις «Γόρδιος», παρουσιάζουν το βιβλίο της συγγραφέα κας Ελένης Λουκάτου-Αποστολίδου με τίτλο:


«Θράκη – Ιστορική ιχνηλασία»


Το βιβλίο Θράκη Ιστορική Ιχνηλασία είναι μία αναδρομή σε γεγονότα της αρχαίας ιστορίας της «μεγάλης γης» του Ηροδότου.
Όπως επισημαίνει στον πρόλογό του ο καθηγητής Σαράντος Καργάκος, «η συγγραφέας νύκτας αγρύπνους ιαύουσα, κατά τον ποιητή, μας έδωσε μία εργασία, που δεν θα την πω αφετηριακή, είναι προσθετική. Όχι γιατί προσφέρει μαρτυρίες. Κυρίως γιατί προσφέρει σκέψεις και γόνιμες εικασίες. Η ιστορία μπορεί να μην είναι υποθετολογία, ποτέ δεν παύει πάντως να ξεκινά από την απορία, την υπόθεση και την εικασία. Προσθετική ακόμη, γιατί ενισχύει την πενιχρή ακόμη για τη Θράκη ιστοριογραφία μας, κατ’ αντίθεση προς τους Βουλγάρους, οι οποίοι κατά την τελευταία 20ετία έχουν να παρουσιάσουν μία πλουσιώτατη εργογραφία».


Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο κ. Αθανάσιος Τσακνάκης, φιλόλογος, συγγραφέας, ο κ. Χρήστος Καρολίδης, δικηγόρος, πρόεδρος του Ομίλου Κοινωνικού Προβληματισμού Ξάνθης. ο κ. Γιάννης Κουριαννίδης, εκδότης περιοδικού «Ενδοχώρα», ο κ. Σεμπαϊδίν Καραχότζα, εκδότης της εφημερίδας Νάτπρες και η συγγραφέας του βιβλίου.

Η Ελένη Αποστολίδου-Λουκάτου γεννήθηκε στο Χρυσοχώρι Ν. Καβάλας από γονείς πρόσφυγες. Τελείωσε εγκύκλιες σπουδές στη Χρυσούπολη και ανώτερες στην Αθήνα. Παρακολούθησε Σεμινάρια Φιλοσοφίας επί επτά χρόνια, ασχολείται με τη μουσική, κατέχει την αγγλική γλώσσα και πιστοποιητικό σπουδών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο για: Κλινική Ψυχολογία, Θεωρίες Προσωπικότητας, Ψυχοπαθολογία του ενήλικα - Αποκλίνουσες Συμπεριφορές και Προσωποκεντρική Προσέγγιση.
Γράφει ποίηση, πεζογράφημα, κυρίως ιστορικού περιεχομένου, δοκίμιο, ποίηση - διήγημα για παιδιά, και δοκιμιακή κριτική λογοτεχνικών βιβλίων. Έργα της μεταφράστηκαν στην αγγλική, ιταλική και γαλλική γλώσσα. Βραβεύθηκαν σε ελληνικούς και ξένους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το βιβλίο της «ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ», ποίηση, βραβεύτηκε στο 2ο Premio Internazionale «ARTE POESIA» di letteratura 1994.
Τα ιστορικά βιβλία της «Διδυμότειχο - Ορεστιάδα - Σουφλί - Σαμοθράκη» και «Κεφαλονιά» έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας για τον εμπλουτισμό σχολικών βιβλιοθηκών, σε πολλές από τις οποίες έχει δωρίσει ικανό αριθμό αντιτύπων. Το ιστορικό «Στην ανατολή του ήλιου» (έπος 1940 – 41) εγκρίθηκε επίσης για τις σχολικές βιβλιοθήκες και από το ΓΕΣ για τις βιβλιοθήκες του Στρατού.
Είναι μέλος της «Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών», της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, του «Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων», της «Ενώσεως Συγγραφέων - Λογοτεχνών Ευρώπης», του «Συλλόγου Συγγραφέων Εβριτών» και ιδρυτικό μέλος της «Κοινωφελούς Επιστημονικής Εταιρείας Ερεύνης Ελληνορθόδοξου Βυζαντινού Πολιτισμού» του Λουριδείου Ιδρύματος και Πνευματικού Κέντρου «Μνήμες της Πόλης».
Άλλα έργα της: «Θύμησες», ποίηση, «Ψυχογιός», ιστορικό διήγημα, «Το Κάστρο της αγρύπνιας», ποίηση και «Το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Σκιών» υπότιτλος «Καραγκιόζης - μηνύματα ελευθερίας.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων «Π» στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Σχετικά άρθρα:

neasmyrni.net

perizitito.gr

Ο Χρόνος

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.