Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Ν. ΖΑΦΕΙΡΗ "ΜΝΗΜΗΣ ΟΔΟΙΠΟΡΙΑ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ"

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ.), συνδιοργανώνουν με τις εκδόσεις «Επίκεντρο» την παρουσίαση του βιβλίου, του συγγραφέα-δημοσιογράφου κ. Χρίστου Ν. Ζαφείρη με τίτλο:


«Μνήμης Οδοιπορία-Ανατολική Θράκη»


«Το βιβλίο «Μνήμης Οδοιπορία» είναι μια περιδιάβαση στο χρόνο και το χώρο της Ανατολικής Θράκης. Είναι μια συγκινητική αναζήτηση της πολύχρονης ελληνικής παρουσίας, του άδικου ξεριζωμού και των ελληνικών καταλοίπων που διατηρούνται ως σήμερα στην Ανατολική Θράκη. Με επιτόπια οδοιπορία και έρευνα και με αναδίφηση αναμνήσεων και μαρτυριών, καταγράψαμε προσφιλείς τόπους, ρημαγμένες εκκλησίες και σχολεία και προπαντός ανθρώπους, που κρατήθηκαν στη μνήμη των Θρακιωτών προσφύγων και των απογόνων τους.
Παλιές και νέες φωτογραφίες και προπαντός οι φωτογραφίες κειμηλίων των προσφύγων, ξαναφέρνουν τραγικές μνήμες και προκαλούν ερωτήματα για το μεγάλο εκπατρισμό και αναθερμαίνουν τη συλλογική μνήμη για τις αλησμόνητες πατρίδες».


Ο Χρίστος Ν. Ζαφείρης γεννήθηκε το 1945 στην Κρανιά Ελασσόνας και ζει από το 1963 στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, μέλος της 'Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης. Εργάστηκε στη μέση εκπαίδευση, στον τομέα των εκδόσεων , σε εφημερίδες, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Σήμερα είναι διευθυντής σύνταξης στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής. Ασχολείται ιδιαίτερα με τη μελέτη της τοπιογραφίας, ιστορίας και προσωπογραφίας της Θεσσαλονίκης και την παρουσία του ελληνισμού κατά τους τελευταίους αιώνες στη ΝΑ Ευρώπη.

Παρόντος του συγγραφέα θα μιλήσουν:
Αλέξης Αλεξανδρής-πρέσβης, διευθυντής υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης του Υπουργείου Εξωτερικών
Στέλιος Σκιας-επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Δ.Π.Θ., πρόεδρος ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο διευθυντής του Ι.Θ.Τ.Π. Σοφιανός Ουτατζής.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων «Π» στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Με την ευγενική υποστήριξη του βιβλιοπωλείου, εκδόσεις «Σπανίδη»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

epikentro.gr

Ο Χρόνος

Μακεδονία

Καθημερινή

politismos.madblog.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.