Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009-"ΟΙ ΟΠΕΡΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΝΤΕΒΕΡΝΤΙ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ"

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης και η περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, παρουσιάζουν την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009, στις 20:00, την ομιλία του Επίκουρου Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης κ. Γεωργίου Π. Τσόμη με θέμα:


«Οι οπερατικές περιπέτειες του Ορφέα από τον Μοντεβέρντι στον 20ο αιώνα»


Ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δύο όπερες,«Ορφέας» , Κλαούντιο Μοντεβέρντι 1607, «Ορφέας και Ευρυδίκη», Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ 1762 και μία οπερέτα, «Ο Ορφέας στον Άδη» Ζακ Όφφενμπαχ 1858, αποτελούν κεντρικά ορόσημα στην εξέλιξη του μουσικού θεάτρου και έχουν σα θέμα τους το μύθο του Ορφέα. Θα επιχειρηθεί, με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, μία μουσικολογική αναδρομή των κυριότερων μουσικοδραματικών μεταφορών του μύθου του Ορφέα, με έμφαση στα τρία παραπάνω έργα καθώς και η ενίσχυση της θέσης του γερμανού φιλόσοφου-μουσικολόγου Τεοντόρ Αντόρνο ότι τελικά "Όλες οι όπερες είναι Ορφέας".

Παράλληλα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ παραγωγής 2004, «Ορφέας» του σκηνοθέτη-ηθοποιού Λάκη Κομνηνού.

Στο τέλος της προβολής οι προσκεκλημένοι θα λάβουν δώρο την ταινία, σε μορφή ψηφιακού πολυμορφικού δίσκου (DVD), ευγενική προσφορά της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων «Π» στην οδό καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Με την ευγενική υποστήριξη του Μουσικού εργαστηρίου του "Άγγελου Μουρβάτη".

κάντε κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.