Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2009

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ "ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ" - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2009

Η Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στα πλαίσια των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 διοργανώνει κάθε Τετάρτη στις 20:00, στην καπναποθήκη «Π», στην αίθουσα της βιβλιοθήκης, ανοικτό κύκλο μαθημάτων Ιστορίας και Λαογραφίας της Θράκης.

Ο υπεύθυνος του τμήματος φιλόλογος-συγγραφέας κύριος Θανάσης Μουσόπουλος αναπτύσσει και παρουσιάζει στο κοινό, κάθε εβδομάδα, ένα διαφορετικό θέμα με σκοπό την ιστορική πληροφόρηση και τον εποικοδομητικό διάλογο.


Αναλυτικό πρόγραμμα παρουσιάσεων Ιανουαρίου 2009.


14/1/2009
Δημοτικά τραγούδια και παραμύθια της Θράκης

Κυρίαρχα στοιχεία των «Μνημείων του λόγου» αποτελούν τα δημοτικά τραγούδια και τα παραμύθια. Μελετώντας τα μνημεία αυτά του λόγου στο χώρο της Θράκης, προσεγγίζουμε την ιστορία και τον ψυχισμό του λαού.
Μέσα από την ποικιλία και τον πλούτο, ξαναζούμε το απώτατο Θρακικό παρελθόν, ενώ κατανοούμε και τις συναντήσεις ατόμων και ομάδων στο διάβα του χρόνου.
21/1/2009

Μουσική και χορός Θράκης

Τα δημοτικά τραγούδια κατά κανόνα συνοδεύονται από τη μουσική και το χορό. Τα τρία αυτά είδη τέχνης συνυπάρχουν και συλλειτουργούν. Η λαϊκή παραδοσιακή μουσική της Θράκης παρουσιάζει ενδιαφέρον και διαφοροποιήσεις κατά περιοχές -Ανατολική Δυτική και βόρεια Θράκη - το ίδιο και οι χοροί (ξεχωριστά αναφέρονται ο ζωναράδικος, η
μπαϊντούσκα, μαντηλάτος, ο συρτός και ο χασάπικος).
Μουσική και χορός συνδέονται με το συγκεκριμένο κοινωνικό οικονομικό χώρο της Θράκης.


28/1/2009
Ενδυμασία - κέντημα - διακόσμηση Θράκης

Η καθημερινή ζωή του Θρακιώτη και της Θρακιώτισσας αντανακλούσε την ψυχή τους, τις ιδέες και την κοσμοαντίληψη τους. Μέσα σε ανθρώπινους οικισμούς και πόλεις, μέσα σε καλοφτιαγμένα (απλά και λιτά σπίτια) αναπτύχθηκε και καρποφόρησε ο απλός άνθρωπος σε όλους τους τομείς.
Μελετώντας την ενδυμασία, το κέντημα και τη διακόσμηση στο χώρο της Θράκης, διαπιστώνουμε τη φιλοκαλία και βιώνουμε την αισθητική ενότητα, σε όλα τα δημιουργήματα της θρακικής ζωής και τέχνης.


*Οι διαλέξεις έχουν διάρκεια μίας ώρας και είναι ανοικτές για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.