Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009-Ομιλία της Δρ. Ελένης Κουλουμπή με θέμα "Η Συμβολή των θετικών επιστημών στα Έργα Τέχνης"

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης φιλοξενεί την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009, στις 20:00, στην αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη», στην οδό 12 Αποστόλων & Οδυσσ. Ανδρούτσου, την Δρ. Ελένη Κουλουμπή, Συντηρήτρια Έργων Τέχνης στο Εργαστήριο Φυσικοχημικών Ερευνών της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου, στην ενδιαφέρουσα ομιλία της με θέμα:


«Η Συμβολή των θετικών επιστημών στα Έργα Τέχνης»


"Τα έργα τέχνης είναι η μαρτυρία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επίσης είναι τα μέσα στα οποία καταγράφονται οι εξελίξεις και οι επιδράσεις της εκάστοτε εποχής. Οι θετικές επιστήμες έχουν την δυνατότητα να ανασυνθέτουν την παλέτα του καλλιτέχνη και να ανιχνεύουν την τεχνική και τα υλικά που χρησιμοποίησε προκειμένου να φιλοτεχνήσει ένα έργο. Τέλος προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη κατάσταση του στο πέρασμα του χρόνου".

Η Δρ. Ελένη Κουλουμπή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Εργάζεται ως Conservation Scientist (Επιστήμων της Συντήρησης) στο Εργαστήριο Φυσικοχημικών Ερευνών της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου και ειδικεύεται στην ανάλυση των τεχνικών και υλικών κατασκευής των έργων τέχνης.
Το 2000 πήρε το πτυχίο της (BSc Hons) στην Συντήρηση και Αποκατάσταση των Έργων Τέχνης από το London Metropolitan University της Μεγάλης Βρετανίας. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Φυσικοχημική Μελέτη των Υλικών Κατασκευής - Επιστήμη της Συντήρησης, στο De Montfort University της Μεγάλης Βρετανίας με υποτροφία από το Leatherseller’s Company και το Sidney Perry Foundation. Το 2008 έγινε Διδάκτωρ Αναλυτικής Χημείας στην Πολιτισμική Κληρονομιά του Πανεπιστημίου De Montfort. Το θέμα της έρευνάς της υπήρξε η μελέτη των δυτικών επιδράσεων στη Μεταβυζαντινή Ζωγραφική της Κρήτης και των Ιονίων Νήσων μέσα από την φυσικοχημική μελέτη. Συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα πάνω στην ανάλυση και μελέτη των έργων τέχνης.
Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια Αρχαιομετρίας, Συντήρησης και Επιστήμης Υλικών, ενώ άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρίας καθώς και μέλος διεθνών οργανισμών συντήρησης (IIC, UKIC).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.