Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2008

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008-"Ομιλία της Καθηγήτριας Αστρονομίας κ. Γιώτας Πρέκα-Παπαδήμα .

Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, στις 19:30, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Παράρτημα Ξάνθης) και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης φιλοξενούν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Καπναποθήκης «Π» (Καπνεργατών 9) την ομιλία της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τομέα Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώτας Πρέκα-Παπαδήμα, με το πολύ ενδιαφέρον θέμα:


«Ένας περίπατος στον πλανήτη Άρη: Τα τελευταία νέα»


Η ομιλήτρια θα δείξει ότι αν και πολλές αποστολές έχουν φτάσει στον Άρη από την δεκαετία του ’60, ο πλανήτης συνεχίζει και σήμερα να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας. Οι χαράδρες και οι ξεροπόταμοι, οι πάγοι των πόλων και η έρευνα για την ύπαρξη νερού, συνυφασμένη με την έρευνα για ζωή, τα σενάρια γεωπλασίας, η κοντινή απόσταση του από τη Γη και η σύνδεση του με ένα σχέδιο σεληνιακής βάσης, σαν πρώτο βήμα για μελλοντική αποστολή αστροναυτών, προκαλούν ατέλειωτες συζητήσεις. Σήμερα, βρίσκονται στον Άρη έξι διαστημικές αποστολές: Mars Odyssey (NASA), Mars Express (ESA), Mars Reconnaissance Orbiter (NASA), τα δύο ρομποτικά οχήματα της NASA (Spirit και Opportunity) και το Phoenix (NASA), ενώ ήδη ετοιμάζονται και άλλες.

Η κα Γιώτα Πρέκα-Παπαδήμα (ppreka@phys.uoa.gr) είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του Τομέα Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Μαθηματικά και Φυσική, και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Ηλιακή Φυσική, τις Σχέσεις Ηλιακών - Γήινων φαινομένων και τους Πλανήτες (Μαγνητόσφαιρες, ατμόσφαιρες, κ.λ.π). Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών διδάσκει μαθήματα, όπως Φυσική Διαστήματος, Ηλιακή Φυσική, καθώς και θέματα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Γενικής Φυσικής. Έχει πλούσια επιστημονική δραστηριότητα και έχει ασχοληθεί με την εκλαΐκευση θεμάτων Ηλιακής και Διαστημικής Φυσικής, μέσω ομιλιών στο κοινό και άρθρων στον τύπο. Έχει επισκεφθεί την Ξάνθη αρκετές φορές και συνεργάζεται ερευνητικά με ομάδα επιστημόνων του Δ.Π.Θ.

Η ομιλία της κ. Πρέκα θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των Σεμιναρίων «Κόσμος: Ματιές στο Διάστημα και στη Ζωή» του Εργαστήριου Ηλεκτρομαγνητικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ, και σηματοδοτεί την έναρξη ομιλιών στα πλαίσια του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας 2009 (ΙΥΑ2009), που έχει ανακηρυχθεί από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση, την UNESCO, και τελευταία και τον από τον ΟΗΕ, έτος παγκόσμιας γιορτής για την Αστρονομία και την συνεισφορά της στις κοινωνίες και τον πολιτισμό. Το όραμα του IAY2009 είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν την θέση τους στο Σύμπαν μέσα από τον Oυρανό, και να συμμετάσχουν σε μια προσωπική αίσθηση θαυμασμού, καθώς και να συνειδητοποιήσουν την επίδραση των Βασικών Επιστημών, όπως η Αστρονομία και η Διαστημική, στην καθημερινή μας ζωή. Στην Ελλάδα τελεί υπό την οργανωτική αιγίδα της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής. .
Ο γιορτασμός έχει αφορμή την 400ή επέτειο της πρώτης αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπιο από τον Γαλιλαίο.
Οι οργανωτές και η ομιλήτρια σας καλούν για μια βόλτα στον κόκκινο πλανήτη. Μια γνωριμία και μια ενημέρωση. Τα τελευταία νέα από τις πρόσφατες διαστημικές αποστολές. Η επόμενη φάση εξερεύνησης του πλανήτη Άρη μόλις ξεκίνησε....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.