Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008

Τετάρτη 26 Νοέμβριου 2008 παρουσίαση του βιβλίου της Χρύσας Μελκίδη "Τα Οθωμανικά μνημεία της Ξάνθης"


Την Τετάρτη 26 Νοέμβριου 2008, στις 20:00, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. Ξάνθης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, σας προσκαλούν στην αίθουσα του Ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη», στην παρουσίαση του βιβλίου της Χρύσας Μελκίδη με τίτλο:

«Τα Μουσουλμανικά μνημεία της Ξάνθης»
εκδόσεις Τ.Ε.Ε.

Η αρχιτεκτονική των μουσουλμανικών μνημείων της Ξάνθης έχει τη σφραγίδα της κοινής ιστορίας, ειδικότερα, όμως, της αλλαγής των παραγωγικών σχέσεων του τέλους του 19ου αιώνα στην πόλη και της αναπτυξιακής της πορείας, στην οποία συμμετείχαν όλες οι άλλες πληθυσμιακές ομάδες του τόπου, που χαρακτηρίζονταν από διαφορετικές πολιτισμικές φυσιογνωμίες. Γι' αυτό, συνιστούν κοινή για όλους μας πολιτιστική κληρονομιά, αποπνέοντας, όπως πάρα πολλά μνημεία, μια αίσθηση ανθρώπινου μεγαλείου, επειδή ενσαρκώνουν την ατομική υπέρβαση και την αλληλεπίδραση διαφορετικών πολιτισμών, με αυθόρμητο και ειρηνικό τρόπο.

Η Χρύσα Μελκίδη γεννήθηκε στην Ξάνθη, από γονείς πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής, από την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάσθηκε ως ελεύθερη επαγγελματίας. Έχει στο ενεργητικό της υλοποιημένο ένα σημαντικό επιστημονικό έργο, σε όλα τα επίπεδα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, με διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Από την δεκαετία του 1980 ασχολείται με την έρευνα. Δημοσιεύει εργασίες και συνεργάζεται στα πλαίσια ομάδων επιστημονικών φορέων, με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις των συλλογικών ή προσωπικών εργασιών. Αναγορεύεται Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ύστερα από οκταετή εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Συμμετέχει πάνω από είκοσι πέντε χρόνια σε δημόσια, θεσμοθετημένα επιστημονικά όργανα. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, μέλος της διεθνούς επιστημονικής εταιρείας «AIMOS» για την διάσωση και αποκατάσταση των μεσαιωνικών μνημείων της Βαλκανικής, μέλος της «Επιστημονικής Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου», επιστημονική συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής και Πολιτιστικής Τεχνολογίας του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ» και μέλος του μητρώου του τακτικού διδακτικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Το βιβλίο θα προλογίσει ο υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νίκος Κόκκας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην οδό 12 Αποστόλων & Οδυσσέως Ανδρούτσου, στην περιοχή των παλιών καπναποθηκών Ξάνθης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.