Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2008

Τι είναι το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Το 1998 με πρωτοβουλία της κυρίας Βιργινίας Τσουδερού και άλλων φίλων της Θράκης αποφασίστηκε η δημιουργία μιας πρότυπης μονάδας, όπου, τέχνη, πολιτισμός και γνώση θα αποτελούσαν ένα μοναδικό τρίπτυχο για πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ένα μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα είναι η μετουσίωση αυτής της προσπάθειας.
Συμπληρώνοντας 10 χρόνια αδιάλειπτης και απόλυτα επιτυχημένης συμμετοχής στα πολιτιστικά δρώμενα της Θράκης, το Ίδρυμα κατάφερε να καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ένα φωτεινό παράδειγμα Περιφερειακού Πολιτιστικού Φορέα.

Η επιτυχία των δραστηριοτήτων του αντικατοπτρίζεται, τόσο στη μεγάλη συμμετοχή των συμπολιτών μας, όσο και στην εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των εκδηλώσεων, οι οποίες αποτελούν συχνά σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της Ξάνθης αλλά και ολόκληρης της Θράκης.
Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στεγάζεται σε τριώροφη καπναποθήκη που το ίδιο αναπαλαίωσε..
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του επεκτείνονται σε τμήμα καπναποθήκης επί της οδού Καπνεργατών, που παραχώρησε ο Δήμος Ξάνθης, σε δεύτερη καπναποθήκη στην συμβολή των οδών Οδ. Ανδρούτσου, Δώδεκα Αποστόλων και Αβδήρων που παραχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού και στην Κομοτηνή σε κτίριο που παραχώρησε ο Δήμος Κομοτηνής. Και τα τέσσερα κτίρια θεωρούνται σπάνια δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα.
Συζητήσεις επίσης έχουν προχωρήσει για την επέκταση δράσεων και συνεργασιών του Ιδρύματος στην Καβάλα και Αλεξανδρούπολη.
Άξονες δράσεων του Ιδρύματος

• Ανάδειξη και προβολή της παραδοσιακής & σύγχρονης δημιουργίας
• Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων υψηλού επιπέδου
• Δημιουργία θέσεων επαγγελματικής ενασχόλησης σε τομείς πολιτισμού


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτισμός σημαίνει ότι η γνώση προσεγγίζεται ως προϊόν της προσπάθειας του ανθρώπου να καλυτερέψει τη ζωή του, να επικοινωνήσει καλύτερα με τους γύρω του, να μοιραστεί τις αγωνίες του και τα προβλήματα του.
Οι διαλέξεις λοιπόν που οργανώνει το Ίδρυμα δεν έχουν μόνο σαν στόχο την ενημέρωση και την επιμόρφωση αλλά επίσης, να δίνεται στο κοινό η δυνατότητα για ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών και γόνιμο διάλογο.
Οι ομιλίες καλύπτουν πληθώρα θεμάτων: πολιτιστικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών και νέων τεχνολογιών. Μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 200 περίπου διαλέξεις στην αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη» του Ιδρύματος με τους Γ. Γραμματικάκη, Φ.Κακριδή, Χ. Γιανναρά, Μ. Γλέζο, Γ. Μπουτάρη, Γ. Πανούση, Β. Κόκκινο, Π. Δήμα, Κ. Ζουράρι και πολλούς άλλους.

Οι εκθέσεις αποτελούν μοναδική ευκαιρία για το κοινό της περιοχής, να γνωρίσει θαυμάσια δείγματα τέχνης. Κάθε θεματική ενότητα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελεί πολλαπλό αντικείμενο έρευνας, εκπαίδευσης, αισθητικής απόλαυσης, γνώσης και ευαισθητοποίησης. Ο επισκέπτης εξοικειώνεται με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης γνωρίζοντας παράλληλα την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά. Στις εκθέσεις πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά για τους μικρούς φίλους του Ιδρύματος. Μέχρι σήμερα, έχουν φιλοξενηθεί οι εκθέσεις της Εθνικής Πινακοθήκης: «Συμεών Σαββίδης-Με το άρωμα της ανατολής και τα χρώματα της δύσης», «Ελληνική ζωγραφική 19ος αιώνας» και «Η δεκαετία του ΄30» και από την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων: «Το Τοπίο» & «Μικρασιάτες Κωσταντινουπολίτες καλλιτέχνες». Επιπλέον, έχουν φιλοξενηθεί ατομικές εκθέσεις των Παναγιώτη Τέτση, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Κώστα Πανιάρα, Σωτήρη Σόρογκα, Δημήτρη Μυταρά, Εδουάρδου Σακαγιάν, Άννας Κωφού, καθηγητών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας – Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπεχράκη, Γιάννη Κοντού, Δημήτρη Λέτσιου, Γιώργου Δεπόλα και άλλες 65 περίπου.

Οι εκδόσεις δημιουργήθηκαν για να αναδειχτεί και να γίνει ευρύτερα γνωστό
το έργο Θρακιωτών δημιουργών στους τομείς της λογοτεχνίας και της τέχνης.
Συνολικά οι εκδόσεις του ιδρύματος είναι περισσότερες από 35.
Οι παρουσιάσεις βιβλίων τόσο στον χώρο του Ιδρύματος όσο και σε διάφορους άλλους χώρους της πόλης, δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε το βιβλίο να ξανακερδίσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο.
Οι περισσότερες από τις 90 περίπου παρουσιάσεις έχουν γίνει σε συνεργασία με το Ε.ΚΕ.ΒΙ. και έχουν παρευρεθεί γνωστοί συγγραφείς όπως ο Π. Τατσόπουλος, Β.Ραπτόπουλος, Α.Ζέη, Θ. Βαλτινός, Δ. Παπαχρήστος, Γ. Βαρβέρης, Α. Φωστιέρης, Τ. Πατρίκιος, Κ. Γεωργουσόπουλος και πολλοί άλλοι.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης λειτουργούν τμήματα:
• Δημιουργική απασχόληση παιδιών
• Ελεύθερο Σχέδιο για ενήλικες
• Ζωγραφική και εικαστικά για παιδιά
• Ζωγραφική για ενήλικες
• Αγιογραφία για παιδιά και ενήλικες
• Ξυλογλυπτική για ενήλικες
• Κοσμήματος για ενήλικες
• Ψηφιακή Φωτογραφία- Επεξεργασία ψηφιακής εικόνας για ενήλικες
• Ειδικό τμήμα Αρχαίων Ελληνικών για παιδιά
• Αρχαίων Ελληνικών για ενήλικες
• Ιστορίας της Τέχνης


Με εξειδικευμένους εκπαιδευτές, με σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση, σε συνεργασία με προηγμένα εργαστήρια και ερευνητικούς φορείς. Στα Τμήματα που απευθύνονται σε ανήλικους η παιδαγωγική στόχευση αποβλέπει στην καλλιέργεια της φαντασίας, της επινοητικότητας και της παρατηρητικότητας. Οι διδακτικές δραστηριότητες οργανώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να κατανοούν και να απολαμβάνουν τις αισθητικές αξίες, να μπορούν να κρίνουν και στη συνέχεια να δημιουργούν, να συνδέουν αρμονικά δημιουργικές και συναισθηματικές πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας.


Σεμινάρια
Οργανώνονται σεμινάρια σε θέματα: Δημιουργικής Γραφής, Ιστορίας και Διπλωματίας, Ιστορίας της Τέχνης, Κόμικς, Πολυμέσων , Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, Φωτογραφίας, Λαογραφίας, Ψυχολογίας, Κινηματογράφου κ.α.


ΚΥΚΛΟΙ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

• Ιστορίας και Λαογραφίας Θράκης
Επιμέλεια: Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος-συγγραφέας
Κάθε Τετάρτη 8-9 μ.μ.
(Η συμμετοχή είναι δωρεάν)

• Ομάδα Ανάγνωσης
Επιμέλεια: Ελένη Δημητριάδου- Ευφραιμίδου, ποιήτρια-συγγραφέας
Ανάγνωση, προσέγγιση και ανάλυση λογοτεχνικών έργων με αναφορές στους βίους των συγγραφέων και στην ιστορία της λογοτεχνίας
(Η συμμετοχή είναι δωρεάν)


ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Τα έργα τέχνης (χειρόγραφα, αρχεία και βιβλία, ξύλινα αντικείμενα, εικόνες αγιογραφίας, φορεσιές και κάθε αντικείμενο καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας) αποτελούν τους θησαυρούς του πνεύματος και της ιστορίας, κλείνοντας μέσα τους την εξελικτική πορεία του έθνους και του πολιτισμού.
Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία και το ρόλο της συντήρησης, της αποκατάστασης και της σωστής αποθήκευσης των κειμηλίων και των έργων τέχνης. Το αποτέλεσμα της εργασίας πρέπει να διέπεται από καλαισθησία, σεβασμό στην ηλικία του αντικειμένου και να μην αποβλέπει στην ανανέωσή του, αλλά απλά και μόνο στη διατήρησή του στην πάροδο του χρόνου.

Κύριο καθήκον του Ιδρύματος είναι η ενημέρωση των υπευθύνων για τους επικείμενους κινδύνους. Γι αυτό το λόγο πραγματοποιεί επισκέψεις στους χώρους φύλαξης και προβολής των κειμηλίων και των έργων τέχνης, διοργανώνει εκδηλώσεις, διαλέξεις, προβολές, εκθέσεις, προκαλώντας το ενδιαφέρον των κατόχων τους. Μελετά την ανεύρεση λύσεων στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και παρέχει συμβουλές για την εξυγίανση του υλικού με τον εντοπισμό των προβλημάτων και την θεραπεία. Τέλος πραγματοποιεί περιβαλλοντικές μελέτες, ώστε να εξασφαλίζονται οι σωστές συνθήκες φύλαξης.
Τα εργαστήρια συντήρησης Χάρτου – Βιβλιοδεσίας, Ξύλου – Φορητής εικόνας του Ιδρύματος είναι πλήρως εξοπλισμένα και στεγάζονται σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, προσφέροντας με το εξειδικευμένο τετραμελές επιστημονικό προσωπικό τους, υψηλής ποιότητας παροχές.
Η συνεργασία με το εργαστήριο συντήρησης της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς και με το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας (Ι.Π.Ε.Τ.) και με άλλους φορείς εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης συστήθηκε τον Ιούνιο του 1999 με σκοπό να στηρίξει την Εκπαιδευτική και Πολιτιστική δράση του Ιδρύματος με την ενεργή και εθελοντική συμμετοχή των μελών του.
Αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και του Ιδρύματος, συνδιοργάνωσε σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμμετείχε επίσης με εκδηλώσεις στις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές και στις Γιορτές Παλιάς Πόλης της Ξάνθης.
Ο Σύλλογος Φίλων οργανώνει τέλος επισκέψεις σε Πινακοθήκες και Μουσεία και σε ιστορικούς χώρους του Ελληνικού Πολιτισμού (Σικελία, Μεγάλη Ελλάδα, Ίμβρο, Τένεδο, Κων/λη) καθώς και παρακολουθήσεις θεατρικών παραστάσεων και εκθέσεων.ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Διοικητικό Συμβούλιο
• Πρόεδρος: Βιργινία Τσουδερού,
• Αντιπρόεδρος: Χρήστος Ακκάς,
• Γεν. Γραμματέας: Έφη Καλλιγά,
• Ταμίας:
• Μέλη: Καίτη Κυριακοπούλου, Άγγελος Συρίγος
Διευθύντρια γραφείου Αθηνών : Μαργαρίτα ΧαρίσηΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Διοικητικό Συμβούλιο
• Πρόεδρος: Βιργινία Τσουδερού
• Αντιπρόεδρος: ΄Εφη Καλλιγά
• Μέλη: Απόστολος Δοξιάδης, Ελένη Ευφραιμίδου, Μουζαφέρ Καπζά, Αντώνης Λιάπης, Βασίλειος Μακρής, Ιωάννης Μητράκας, Χαράλαμπος Ξυλάς, Άγγελος Συρίγος, Αλίκη Τσουκαλά, - Τζήλου

Διευθύντρια γραφείου Αθηνών: Μαργαρίτα Χαρίση

Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης Ξάνθης
• Πρόεδρος: Ελένη Δημητριάδη -Ευφραιμίδου

Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης Κομοτηνής
• Πρόεδρος: Πέρσα Μαμούκαρη

Υπεύθυνοι Τομέων
• Εκπαιδευτικά προγράμματα: Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
• Πολιτισμός & Συντήρηση: Μιχάλης Δουλγερίδης
• Κτιριακών εγκαταστάσεων: Έφη Καλλιγά
• Εκδόσεων: Ελένη Ευφραιμίδου


Διεύθυνση
• Ειδικός Σύμβουλος: Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
• Διεύθυνση Πολιτισμού: Σοφιανός Ουτατζής
• Διεύθυνση Εκπαίδευσης: Σοφιανός Ουτατζής-Νίκη Καραβιβέρη
• Διεύθυνση Συντήρησης: Μιχάλης Δουλγερίδης (Σύμβουλος)
• Διεύθυνση Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων & Μ.Μ.Ε.: Αντώνης Βαρβατσούλιας
• Διεύθυνση Διοίκησης & Οικονομικών: Κυριάκος Αγακίδης-Νίκη Καραβιβέρη
• Γραφείο Διεκπεραίωσης: Πασχάλης Μαστράφης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κρίνετε το μέχρις στιγμής έργο του Ιδρύματος.